După cum se știe, începând de luni, 14 mai se taxează din nou parcările din Tîrgu Mureș. Pe rețelele de socializare circulă mai multe variante legat de ”cine e vinovat” pentru reluarea taxării.
Din acest motiv aș dori să clarific poziția POL.

În orice oraș civilizat există un sistem de management al locurilor de parcare, prin asta obținându-se o sporire a confortului cetățenilor (prin locuri de parcare disponibile, ”forțarea” utilizării transportului în comun, a bicicletelor, reducerea utilizării mașinilor personale etc). Acest lucru presupune taxarea locurilor de parcare din zonele aglomerate, din jurul instituțiilor publice, a băncilor, școlilor etc.

În momentul în care, cu cca zece ani în urmă s-a extins zona parcărilor cu plată în oraș, erau taxate locurile din zona centrală a Tîrgu-Mureșului. Gestionarea lor a fost concesionată către firma Tracia Trade, care în decurs de opt ani de zile a reușit – cu concursul Primăriei – să extindă considerabil zona taxabilă, în final acoperind un număr de cca 3500 de locuri. Pentru asta a plătit orașului o redevență minusculă de 500 000 de lei pe an (în cazul ideal în care toate locurile erau ocupate opt ore pe zi, această sumă era încasată de firmă în mai puțin de 9 zile!)

La expirarea contractului, la sfârșitul anului 2016 Primăria a comandat un studiu de oportunitate privind concesionarea parcărilor (deși trebuia să se studieze modalitatea de gestiune cea mai avantajoasă). Studiul (pe care îl găsiți aici) realizat de o firmă de apartament, este plin de greșeli de logică și chiar de matematică de clasa a IV-a, cum am arătat într-o analiză publicată în iarna anului 2017 (aici).
Din păcate am fost singurul partid care a parcurs acest studiu (sunt convins că măcar colegii consilieri cu studii economice sau de inginerie și-ar fi dat seama de greșelile grosolane din material), așa că acesta a fost votat în Consiliul Local, iar toate deciziile ulterioare luate în domeniul parcărilor s-au bazat pe el.
Cu toate eforturile depuse de consilierii POL, îndeosebi de Hermann Mark Christian, după manevre ”interesante” cu reluarea votului, în final în luna mai s-a decis concesionarea gestionării parcărilor publice către o firmă privată care va fi aleasă prin licitație, și care va urma să plătească o redevență mărită de minim 1,2 milioane lei.
Problema este că această redevență mărită provine din: scumpirea abonamentului universal de la 333 la 500 de lei, introducerea zonei 0, cu taxă mărită cu 50%, extinderea nejustificată a zonei taxabile cu cca 1000 de locuri (un plus de 30%) etc, toate aceste măsuri fiind propuse în faimosul studiu, și preluate cuvînt cu cuvînt în regulamentul elaborat de Primărie.
Ca și comparație, în Oradea se adună anual cca 27 milioane de lei din parcări (gestionate de un departament al Primăriei) iar din sumele colectate anual se construiesc parcări supraetajate, ultimul costând cca 14 milioane de lei.
Deoarece a trecut mai mult de un an de când nu se mai taxează parcarea în oraș, printr-o hotărâre de Consiliu Local din iarnă, s-a decis încredințarea temporară a gestionării către Administrația Domeniului Public, până în momentul în care va fi aleasă firma privată care va opera acest serviciu.

Pe baza celor de mai sus avem următoarele întrebări:

  1. De ce se insistă pe concesionarea gestiunii parcărilor către o firmă privată, în condițiile în care în restul orașelor transilvane acesta este făcută (bine) de Primărie & Poliția Locală?
  2. Dacă scopul taxării este decongestionarea zonei centrale, care este justificare pentru extinderea zonei taxabile cu aproape 1000 de locuri de exemplu în Cartierul 7 Noiembrie sau pe strada Libertății după calea ferată?
  3. Dacă zona 0 reprezintă zona ultracentrală, cu grad de ocupare de peste 90%, și însumează 310 locuri de parcare situate inclusiv pe străzile Bolyai Farkas, Călărașilor și Revoluției care este motivul pentru care cele 150 de locuri (cca 50% din locurile din zona 0) aflate pe străzile din jurul Primăriei și Prefecturii – Enescu, Primăriei și Tineretului – au fost incluse în zona 1 !?

POL este de acord cu taxarea parcărilor din zona centrală (inclusiv cu o taxă și mai mare în zona 0), dar nu este de acord cu înființarea zonei 2, nici cu dubla măsură prin excluderea din zona 0 a străzilor din jurul Primăriei.

Cerem insistent ca gestionarea parcărilor publice să fie făcută permanent de o direcție a Primăriei, iar sumele colectate să fie folosite pentru proiecte de mobilitate urbană: construcția de parcări supraetajate, de piste de biciclete și de îmbunătățirea transportului în comun.

Totodată salutăm montarea de indicatoare trilingve – română / maghiară / engleză.

Pápai László
consilier local

* consilierii POL au votat împotriva Regulamentului

  1. V.Marian says:

    De ce numiti dv.osimpla oprire pe marginea drumului parcare.Este din nou un furt legalizat.Ghici cine plateste? Cu respect va salut.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>