Posibila fuziune prin absorbție a Universității Petru Maior cu Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș a creat un val de emoție în comunitatea tîrgmureșeană. Noi considerăm că această discuție este periferică și pierde din vedere un aspect esențial: Tîrgu Mureș are nevoie ca de apă de un centru de cercetare performant care să fie un far spre care să se îndrepte navele investitorilor din lumea întreagă.

Noi considerăm că e esențial ca în viitorul apropiat orașul Tîrgu Mureș să aibă centre de cercetare performante în biochimie, chimie fizică și coloizi, chimie sintetică, fizica stării solide, farmacologie, radiologie, imagistică medicală, inteligență artificială și robotică. Lista nu este exhaustivă, este doar minimul necesar. Pentru acest deziderat cerem înființarea de institute noi, asociate sau nu universităților locale, unde să fie angajați cercetători recunoscuți la nivel global. Limba de lucru a acestor institute să fie limba engleză.

Nu credem ca UMF poate suplini rolul centrului far pe care îl proiectăm pentru Tîrgu Mureș. Conform raportului domnului Azamfirei, din cele 440 de articole publicate de către cadrele universitare UMF, doar 210 au fost publicate în reviste cu factor de impact. Cu alte cuvinte, 230 de articole au fost publicate degeaba, cel mai probabil nu vor fi citite sau citate de către alți cercetători din lumea largă. Cele 210 de articole relevante au un factor de impact cumulat de 402.

Tot conform raportului domnului Azamfirei, mai mult de jumătate dintre cadrele didactice UNIVERSITARE (52%) nu au publicat nici un articol științific cu factor de impact măsurabil în 2017 (pagina 37).

Factorul de impact raportat la numărul de cadre didactice este și el subunitar, doar Facultatea de Medicină are un factor de impact puțin peste 1, adica 1,01 (pagina 39). Acest lucru înseamnă că numărul de cercetători din lume care vor citi și cita articolele științifice ale cadrelor didactice UMF este mai mic decât numărul cadrelor didactice UMF. UMF are impact mai mic decât mărimea sa. Cu greu putem spune că UMF se numește o instituție care are impact în lumea medicală.

Spre comparație să vedem Yale School of Medicine. Așa arată lista institutelor și centrelor de cercetare asociate cu o universitate care are impact.
https://medicine.yale.edu/gateways/research_orgs.aspx

Cum vorbesc cei de la Yale despre cercetarea lor? Vorbesc referindu-se la rezultate, nu la cifre scientometrice. Vedeti mai jos.
Rezultate cercetare Yale School of Medicine

Nu comparăm numărul de citări ale articolelor Yale School of Medicine vs. numărul de citări ale articolelor UMF Tîrgu Mures. Puteti sa o faceti si singuri, accesând scholar.google.com . Introduceți „medicine Tîrgu Mureș” iar apoi „Yale School of Medicine”. Nu anticipăm rezultatul.

Analiza noastră nu reflectă părerea asupra unui cercetător individual din UMF. E o analiză de ansamblu a cercetării in UMF.

În concluzie, repetăm cererea noastră: dorim institute nou înființate, performante, pentru un oraș atractiv investitorilor și cercetătorilor de calitate.

Semnat :

Dr. Adrian Sorin Mureșan, membru POL

Dan Sorin Mașca, președinte POL

Raportul domnului Azamfirei poate fi accesat aici:Raport UMF 2017 Azamfirei

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>