În această săptămână am depus două proiecte, care vizează achiziționarea de material didactic în grădinițe, respectiv în creșe. Dacă în școli materialul didactic este de un anume tip, la grădinițe și creșe acesta constă în plastilină, creioane colorate, acuarele, hârtie de diverse tipuri etc. (la materiale cu timp de exploatare mai mic de un an), respectiv proiectoare, table magnetice etc. (la materiale cu timp de exploatare mai mare de un an).

În municipiul Tîrgu Mureș, Primăria nu a asigurat niciodată fonduri pentru achiziționarea de material didactic în grădinițe și creșe, chiar dacă legile statului român i-ar fi permis acest lucru. Așadar, părinții au fost obligați să asigure acest material din fonduri proprii, fapt ce a generat un lanț de ilegalități și rularea, în ultimii 10 ani, a milioane de lei „la negru”. Mai întâi, deoarece majoritatea părinţilor, neavând spirit civic şi antreprenorial, nu s-au organizat în asociaţii, care să vireze legal bani şi bunuri către grădiniţe și creșe, ci au adunat ilegal fonduri din care s-a achiziţionat materialul didactic.

La rândul lor, majoritatea grădiniţelor și creșelor au acceptat aceste bunuri fără a pune la dispoziţia părinţilor (neorganizaţi în asociaţii) contracte de donaţie, astfel încât materialul didactic a intrat ilegal în grădiniţele și creșele din municipiu. Neexistând aceste acte de donaţie şi facturi, nu se ştie nici cine este proprietarul de drept al anumitor bunuri, mai ales al materialelor neconsumabile.

Această situaţie nu mai poate continua, iar ilegalităţile care se petrec continuu, beneficiind de acordul tacit al tuturor părţilor implicate (părinţi, grădiniţe și creșe, administraţia locală), trebuie să înceteze. Situaţia de faţă poate fi oprită doar prin finanţarea din bugetul municipiului Tîrgu Mureş a materialului didactic şi prin asumarea acestui gen de cheltuieli, pe termen lung, de către Consiliul Local Tîrgu Mureş.

Proiectele depuse trebuie să stea în dezbatere publică 30 de zile și vor intra la vot în ședința din decembrie sau ianuarie a CL Tîrgu Mureș. Apoi vor trebui votate și de UDMR, PSD și PNL (sunt necesare 12 voturi din 23).

Radu Bălaș, consilier local al municipiului Tîrgu Mureș

 

 

  1. Lucian Degeu says:

    O initiativa excelenta din multe multe motive, o intrare in legalitate si o orientare absolut profitabila a unor fonduri publice. Unde altundeva poti investi mai bine un ban decat in educatia copiilor?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>