Rezumat

Prioritățile executivului primăriei Tîrgu Mureș pentru anul 2017 au fost identificate. Am analizat bugetul local al orașului Tîrgu Mureș conform execuției bugetare a anului 2017 până la 30 noiembrie. Analiza noastră arată ca executivul primăriei Tîrgu Mureș a direcționat banii, în ordinea priorităților, către: 1. Alte servicii în domeniile locuințelor, serviciilor și dezvotării comunale 2. Transport în comun 3. Străzi 4. Sport 5. Autorități executive. Am arătat că simpla aranjare a cheltuielilor în ordinea mărimii nu e identică cu proritățile. Această diferență vine din faptul că pentru fiecare categorie de cheltuieli există o parte de cheltuieli obligatorii, ce trebuie făcute lună de lună și nu pot face subiectul unei prioritizări.

Acestea sunt prioritățile executivului primăriei Tîrgu Mureș pe anul 2017, conform execuției bugetare până la 30 noiembrie 2017.

Acestea sunt prioritățile executivului primăriei Tîrgu Mureș pe anul 2017. Dă click pentru imagine mai mare.

Fiecare categorie de cheltuieli are cheltuieli obligatorii

Mai jos aveți împărțirea primelor zece cheltuieli pentru învățământul primar. Din grafic se vede clar ca un procent covârșitor merge spre salarii și contribuțiile sociale aferente salariilor. Salariile pentru profesori vin direct de la București de la Ministerul Educației, primăria doar distribuie local banii. Alte cheltuieli ce nu se pot evita sunt utilitățile, consumabilele pentru funcționarea de zi cu zi. Aceste cheltuieli Obligatorii sunt aproape 100% din bugetul categoriei ”Învățământ Primar”. Indiferent cine conduce executivul primăriei, aceste cheltuieli trebuie efectuate. Pentru a vedea unde sunt prioritățile primăriei, trebuie să ne uităm la cheltuielile care nu sunt obligatorii în fiecare lună. Aceste cheltuieli sunt de exemplu: reparații, construcții, investiții de capital pentru dotare. Acestea sunt cheltuieli pe care primăria Trebuie să le facă, chiar dacă nu imediat. Altă categorie de cheltuieli sunt cheltuielile Facultative. Acestea nici nu sunt obligatorii, nici nu trebuie făcute. Un exemplu ar fi cheltuielile pentru sport sau concerte gratuite. Dacă aceste cheltuieli sunt oprite, funcționarea orașului nu are de suferit.

În concluzie, avem trei tipuri de cheltuieli:

  • Cheltuieli Obligatorii, adică salarii, utilități, etc. Executivul nu poate decide dacă să le facă sau nu. Salariile pentru profesori vin direct de la București de la Ministerul Educației, primăria doar distribuie local banii.
  • Cheltuieli ce Trebuie făcute, cum ar fi reparațiile de școli. Aceste cheltuieli nu sunt imediate.
  • Cheltuieli Facultative, cum ar fi cheltuielile pentru sport, concerte, chiar și construcția de blocuri de locuințe.

Doar cheltuielile Facultative și cheltuielile ce Trebuie făcute pot fi subiectul prioritizării. Ca să aflăm prioritățile executivului, trebuie să comparăm cheltuielile Facultative și cheltuielile ce Trebuie făcute pentru fiecare categorie de cheltuieli. De exemplu, cheltuielile ce Trebuie făcute pentru Învățământul Primar și cheltuielile ce Trebuie Făcute pentru Iluminat Public și Electificări ne arată ce e mai prioritar: Învățământul Primar sau Iluminatul Public și Electificările.

Pentru învățământul primar aproape 100% din cheltuieli merg pe salarii, consumabile și utilități. Dă click pentru imagine mai mare.

Aranjând cheltuielile în ordinea mărimii nu obținem prioritățile

Aici vedem cheltuielile în valoare absolută. Aici nu vedem cheltuielile obligatorii, efectuate indiferent de executiv. Dă click pentru imagine mai mare.

Aranjând cheltuielile în ordinea mărimii nu obținem prioritățile. Motivul e cel explicat mai sus: trebuie să ne uităm la cheltuielile Controlabile, adică cele ce Trebuie făcute sau Facultative. Acestea sunt doar 28% în execuția bugetară. Cu alte cuvinte, 72% au fost cheltuieli Obligatorii, iar prioritățile au fost decise pentru restul de 28% din fonduri.

Aici arătăm defalcarea în cheltuieli Obligatorii și controlabile

Observăm că pentru Învățământul Primar și Învățământul Preșcolar cheltuielile ce Trebuie făcute abia se văd, adică mai toate cheltuielile au fost pe salarii, contribuții, utilități și materiale pentru funcționare. Într-un cuvânt, cheltuieli de subzistență.

 

 

Cheltuielile facultative și cele ce trebuie făcute se văd clar. Sunt în portocaliu și albastru. Albastru, adică cheltuieli facultative nu apare în primele zece cheltuieli ca mărime. Dă click pentru imagine mai mare.

Când ordonăm după cheltuielile controlabile, vedem prioritățile

După dezvelirea priorităților, în top au apărut: ”Sport”, pe un onorant loc 4, ”Alte servicii culturale” și ”Alte servicii în domeniul culturii, recreerii și religiei” pe locurile 7 respectiv 9.   De fapt aceste două cheltuieli sunt cam aceeași categorie și însumate fac în jur de 8 milioane de RON. Dacă ar fi în aceeași categorie și nu separate în două categorii, cheltuielile culturale ar fi prioritatea numărul 4, cu sportul pe locul 5. Invățământul Preșcolar, Primar, și Secundar Inferior nu ajung în Top 10 priorități ale executivului primăriei Târgu Mureș. Toate cele trei categorii de învățământ sunt clar surclasate la priorități de către cheltuielile culturale. Sportul ia fața până și celei mai prioritizate categorii din domeniul învățământului: Învățământul Secundar Superior.

Ordonăm după cheltuielile controlabile, portocaliu și albastru. Dă click pentru imagine mai mare.

Reamintim prioritățile executivului primăriei Tîrgu Mureș pe anul 2017 (30 Noiembrie)

După ce eliminăm complet cheltuielile Obligatorii (în verde) obținem din nou ordinea priorităților în viziunea (sau poate lipsa de viziune?) a executivului primăriei Tîrgu Mureș.

Acestea sunt prioritățile executivului primăriei Tîrgu Mureș pe anul 2017. Dă click pentru imagine mai mare.

Concluzie: Sportul și cultura (cu prioritate concertele gratuite) bat învățământul de toate gradele.

  • Ordonarea cheltuielilor în ordinea cheltuielilor controlabile, care nu sunt obligatorii de la lună la lună, arată unde primăria a ales să direcționeze banii.
  • Cheltuielile culturale (cu prioritate concertele gratuite) din cele două categorii, însumate, întrec la prioritate învățământul de toate gradele.
  • Sportul și el întrece la prioritate învățământul de toate gradele.
  • Învățământul primar și preșcolar, nu apar nici măcar în primele zece cheltuieli în ordinea mărimii. Aceste două categorii sunt lăsate de izbeliște.
  • Învățământul primar și preșcolar, au cheltuieli ce trebuie făcute (reparații și construcții) în cantitate neglijabilă, nici nu se văd pe grafic.

Adrian Mureșan – Grupul de Buget Finanțe, Partidul Oamenilor Liberi / Szabad Emberek Pártja

Mulțumiri: dorim să mulțumim domnului Cătălin Hegheș care ne-a arătat cum să accesăm datele referitoare la execuția bugetară. Link-ul e aici: http://www.inmures.ro/de-unde-scoatem-noi-informatiile-cu-executia-bugetara-a-unor-institutii/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>