Rezumat

Am analizat bugetul local al orașului Gheorgheni  conform execuției bugetare a anului 2017 până la 30 noiembrie. Analiza noastră arată ca executivul primăriei Gheorgheni a direcționat banii, în ordinea priorităților, către: 1. Instituții publice de spectacole și concerte 2. Sport 3. Muzee 4. Case de cultura 5. Energie termică. Am arătat că simpla aranjare a cheltuielilor în ordinea mărimii nu e identică cu proritățile. Această diferență vine din faptul că pentru fiecare categorie de cheltuieli există o parte de cheltuieli obligatorii, ce trebuie făcute lună de lună și nu pot face subiectul unei prioritizări.

Acestea sunt prioritățile executivului primăriei Gheorgheni pe anul 2017, conform execuției bugetare până la 30 noiembrie 2017.

Unde a alocat banii primăria Gheorgheni, în ordinea mărimii.

Fiecare categorie de cheltuieli are cheltuieli obligatorii

Mai jos aveți împărțirea primelor zece cheltuieli pentru învățământul primar. Din grafic se vede clar ca un procent covârșitor merge spre salarii și contribuțiile sociale aferente salariilor. Salariile pentru profesori vin direct de la București de la Ministerul Educației, primăria doar distribuie local banii. Alte cheltuieli ce nu se pot evita sunt utilitățile, consumabilele pentru funcționarea de zi cu zi. Aceste cheltuieli Obligatorii sunt aproape 100% din bugetul categoriei ”Învățământ Primar”. Indiferent cine conduce executivul primăriei, aceste cheltuieli trebuie efectuate. Pentru a vedea unde sunt prioritățile primăriei, trebuie să ne uităm la cheltuielile care nu sunt obligatorii în fiecare lună. Aceste cheltuieli sunt de exemplu: reparații, construcții, investiții de capital pentru dotare. Acestea sunt cheltuieli pe care primăria Trebuie să le facă, chiar dacă nu imediat. Altă categorie de cheltuieli sunt cheltuielile Facultative. Acestea nici nu sunt obligatorii, nici nu trebuie făcute. Un exemplu ar fi cheltuielile pentru sport sau concerte gratuite. Dacă aceste cheltuieli sunt oprite, funcționarea orașului nu are de suferit.

În concluzie, avem trei tipuri de cheltuieli:

  • Cheltuieli Obligatorii, adică salarii, utilități, etc. Executivul nu poate decide dacă să le facă sau nu. Salariile pentru profesori vin direct de la București de la Ministerul Educației, primăria doar distribuie local banii.
  • Cheltuieli ce Trebuie făcute, cum ar fi reparațiile de școli. Aceste cheltuieli nu sunt imediate.
  • Cheltuieli Facultative, cum ar fi cheltuielile pentru sport, concerte, chiar și construcția de blocuri de locuințe.

Doar cheltuielile Facultative și cheltuielile ce Trebuie făcute pot fi subiectul prioritizării. Ca să aflăm prioritățile executivului, trebuie să comparăm cheltuielile Facultative și cheltuielile ce Trebuie făcute pentru fiecare categorie de cheltuieli. De exemplu, cheltuielile ce Trebuie făcute pentru Învățământul Primar și cheltuielile ce Trebuie Făcute pentru Iluminat Public și Electificări ne arată ce e mai prioritar: Învățământul Primar sau Iluminatul Public și Electificările.

Pentru învățământul primar aproape 100% din cheltuieli merg pe salarii, consumabile și utilități. Dă click pentru imagine mai mare.

Aranjând cheltuielile în ordinea mărimii nu obținem prioritățile

Aranjând cheltuielile în ordinea mărimii nu obținem prioritățile. Motivul e cel explicat mai sus: trebuie să ne uităm la cheltuielile Controlabile, adică cele ce Trebuie făcute sau Facultative. În execuția bugetară a orașului Gheorgheni 82% au fost cheltuieli de tip O, adică obligatorii, 5% de tip T, adică ce trebuie făcute și 13% de tip F, adică facultative. Cheltuielile facultative sunt mult mai mari decât cele ce trebuie făcute.

Primele zece cheltuieli defalcate în cheltuieli obligatorii și controlabile

Observăm că pentru învățământul primar, preșcolar, secundar inferior și secundar superior, cheltuielile ce trebuie făcute abia se văd, adică mai toate cheltuielile au fost pe salarii, contribuții, utilități și materiale pentru funcționare. Într-un cuvânt, cheltuieli de subzistență.

Cheltuielile facultative și cele ce trebuie făcute se văd clar. Sunt în portocaliu și albastru.

Când ordonăm după cheltuielile controlabile, vedem prioritățile

Prioritățile orașului Gheorgheni par a fi mai ales cheltuielile de tip F, facultative. Trebuie să specificăm ca în veniturile orașului Gheorgheni apar ”Subventii pentru institutii publice”, venituri care foarte probabil acoperă din cheltuielile pentru ”Instituții Publice de spectacole și concerte”, Muzee, Case de cultură, Biblioteci. Estimativ, pare ca în jur de 50% din aceste cheltuieli sunt subvenționate. Așadar nu putem ”elimina” complet sumele pentru instituțiile publice de spectacole și concerte și să folosim acei bani în alt scop. Observăm că sportul e mult peste învățământul de toate gradele, la fel ca și autoritățile executive. În alte cuvinte, reparațiile și investițiile în primărie, cheltuielile pe sport, sunt preferate de către primăria Gheorgheni reparațiilor și construcțiilor de școli și investițiilor de capital în școli.

Ordonăm după cheltuielile controlabile, portocaliu și albastru. Dă click pentru imagine mai mare. Învățământul de toate gradele nu e în top zece.

Concluzie: Sportul și cultura bat învățământul de toate gradele.

  • Ordonarea cheltuielilor în ordinea cheltuielilor controlabile, care nu sunt obligatorii de la lună la lună, arată unde primăria a ales să direcționeze banii.
  • Cheltuielile culturale din cele două categorii, însumate, întrec la prioritate învățământul de toate gradele.
  • Sportul și el întrece la prioritate învățământul de toate gradele.
  • Învățământul de toate gradele nu apare nici măcar în primele zece cheltuieli în ordinea mărimii. Aceste categorii sunt lăsate de izbeliște.
  • Spitalul orășenesc, cu toate că e pe departe cea mai mare cheltuială în valoare absolută, apare doar pe locul șase când ordonăm după cheltuieli controlabile.
  • Străzile par subfinanțate cronic.

Adrian Mureșan – Grupul de Buget Finanțe, Partidul Oamenilor Liberi / Szabad Emberek Pártja

Mulțumiri: dorim să mulțumim domnului Cătălin Hegheș care ne-a arătat cum să accesăm datele referitoare la execuția bugetară. Link-ul e aici: http://www.inmures.ro/de-unde-scoatem-noi-informatiile-cu-executia-bugetara-a-unor-institutii/

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>