…acesta este rezumatul personal al lunii ianuarie, când au avut loc două ședințe ale Consiliului Local Târgu Mureș, una extraordinară și una ordinară.

Protest în favoarea şcolilor

Poziţia mea în plenul Consiliului Local, la şedinţa extraordinară din 13 ianuarie 2017: „Vreau şi eu să-mi manifest tristeţea şi să protestez vehement faţă de faptul că Primăria a sfidat o decizie a Consiliului local, a sfidat o Hotărâre a Consiliului local, a sfidat rectificarea de buget pe care noi am adoptat-o în luna noiembrie. Acolo se prevedea suma de 1 milion 700 mii lei pentru toate unităţile de învăţământ din Tîrgu Mureş, adică câte 50 mii lei pentru fiecare unitate de învăţământ. Pe lângă faptul că şcolile sunt subfinanţate cronic de către Primăria Tîrgu Mureş, am asistat şi la această bătaie de joc pentru ca o sumă modică pe care şcolile se bazau, să nu fie acordată de către Primărie. Cred că aşa nu mai merge şi că într-un fel sau altul trebuie să lămurim în ce măsură Primăria poate să sfideze la nesfârşit hotărârile Consiliului Local.”

Cercul vicios de la Liceul de Artă

O altă luare de cuvânt s-a referit la situaţia Liceului de Artă: „Înţeleg că după ce această comisie va negocia, noi vom vota un nou proiect de hotărâre în care detaliile contractului vor fi stabilite ulterior. Deci, atunci contractul va fi încheiat, din câte am văzut, pe o perioadă de cinci ani. Motivaţia este aceea că Parohia Romano-Catolică ar avea posibilitatea să acceseze fonduri europene. Pentru mine ar fi important de ştiut dacă în actualele condiţii de alocare a fondurilor europene, parohia chiar are posibilitatea. Există axe de finanaţare în acest sens? Dacă de exemplu există, eu aş fi de acord să votăm pe o perioaă mai îndelungată de timp un contract de închiriere cu Parohia Romano-Catolică. Dacă aceste fonduri europene nu există, noi vom continua să perpetuăm un cerc vicios, care nu face bine tocmai celor cărora li se adresează actul educaţional, adică elevii. Ce vreau să spun cu asta? Dacă Primăria va continua să plătească chirie de, să spunem, 5.000 de euro, această sumă de bani va fi permanent insuficientă pentru ca parohia să modernizeze şcoala. Ce încasează ea pe chirie este prea puţin ca să modernizeze, iar Primăria nu poate moderniza proprietatea altcuiva. Dacă parohia nu va accesa fonduri europene, elevii vor sta în continuare în frig, în condiţii impropri pentru actul edcuaţional. Pentru că şi acum sunt condiţii impropri pentru actual educaţional.”

Primăria e de vină pentru că nu se mai încasează bani din parcări

La şedinţa ordinară din 26 ianuarie 2017 am ţinut să atrag atenţia că asistăm la o situaţie nemaiîntâlnită: întreruperea încasării banilor din parcări, începând cu data de 20 ianuarie 2017. O sumă consistentă de bani nu va mai intra în bugetul oraşului, deoarece Primăria (şi nu Consiliul Local), nu a pregătit din timp toate cele necesare pentru a fi continuitate în acest domeniu. Contractul cu Tracia Trade a expirat. Primăria a comandat cu întârziere un studiu de oportunitate, pentru a vedea dacă administrarea parcărilor va fi externalizată, va fi operată de o societate comercială a Primăriei sau de către un Serviciu din cadrul Primăriei. Acest studiu va fi finalizat abia în luna februarie şi, până se va ajunge efectiv la încasarea de taxe din parcări (indiferent de varianta pentru care se va opta), vor mai trece încă cel puţin două luni.

Chirie maximă pentru locuinţele ANL

Propunerea mea privind reducerea chiriilor la locuinţele ANL (şi aşa majorate din pricina Guvernului) a căzut, din păcate, la vot. Decizia CL este cu atât mai surprinzătoare cu cât până şi primarul Florea s-a arătat nemulţumit de acest cuantum al chiriilor. Consiliul Local avea o singură pârghie de a reduce aceste chirii majorate, aceea ce a diminua cota autorităţii locale, care poate fi de maxim 1%. Eu am propus ca această cotă să fie redusă la 0,1%, dar colegii nu au fost de acord. Astfel, chiria pentru un apartament ANL, care până acum a fost de 220 de lei/lună va fi de circa 500 de lei/lună. În cazul în care amendamentul meu ar fi fost aprobat, chiriaşii ar fi beneficiat de o reducere de circa 80 de lei/lună la chirie, aceasta urmând să ajungă la circa 420 de lei/lună. Dar nu a fost să fie.

Şapte oameni într-o delegaţie!

Avem votat împotriva unei delegaţii aberante, alcătuită din şapte oameni (!), la Tîrgul Educaţional de la Stuttgart. Iniţial am fost de acord ca cineva să meargă la acest târg, delegaţia urmând a fi alcătuită din trei reprezentanţi ai Direcţiei Şcoli şi un şofer. Am propus chiar un amendament, în sensul în care am crezut că e potrivit ca acolo să nu meargă doar funcţionari, ci şi cel puţin un cadru didactic. Cum Primăria nu poate deconta delegaţia unui profesor de la vreo şcoală din oraş, am propus ca din delegaţie să facă parte proaspătul consilier local Constantin Bogoşel (PSD), care e profesor şi inspector şcolar, în locul unui funcţionar de la Direcţia Şcoli. Consilierii UDMR nu au înţeles exact amendamentul şi au votat împotrivă, iar proiectul a căzut la vot. După un timp, şi-au dat seama de prostia făcută şi s-a cerut revotarea. Doar că proiectul mai putea fi revotat numai dacă se făcea un amendament. Aşa că, în bătaie de joc şi în dispreţul banului public, au propus ca delegaţia să aibă şapte persoane (dintre care trei consilieri). În aceste condiţii am fost nevoit să votez împotrivă, dar proiectul a trecut.

Radu Bălaş,

consilier local al municipiului Tîrgu Mureş

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>