Până acum s-au cheltuit 1,33 de milioane de RON cu o universitate care nu e… universitate

Pentru că sunt consilier local, am fost ales de către colegii din CL membru în consiliul științific al Universității Cultural Științifice. După cum vedeți, este plin de știință aici. Consiliul ăsta științific este, de fapt, un consiliu de administrație denumit mai pompos. Cum totul este pompos la această instituție aflată în subordinea Primăriei. Doar multă formă fără fond. O să explic de ce.

Mai întâi vorbim despre o Universitate care nu e universitate, în sensul că nu are vreo acreditare a Ministerului Educației. Este ca și cum, mâine, aș fonda un ONG, pe care l-aș denumi Universitatea Aerospațială și Intergalactică și m-aș comporta ca atare, chiar dacă nu am nimic în comun cu alte galaxii sau cu vreun studiu universitar.

Dacă pentru Universitatea Cultural Științifică nu s-ar fi alocat bani publici cu nemiluita fără niciun rezultat concret, nu aș fi avut nicio problemă. Din păcate, până acum s-au cheltuit, în ultimii patru ani, 1.334.870 RON, asta dacă datele pe care le-am primit de la conducere sunt corecte. Pe anul în curs, potrivit bugetului, s-au alocat 630.000 RON. Autofinanțarea este și ea de 113.420 RON (atenție, vorbim doar de o estimare), adică de doar 15,2 la sută.

Așadar, consider inutilă o astfel de instituție și cred că ea ar trebui desființată. Sau oprită finanţarea ei de la bugetul local. Pentru că:

  •  cea mai de succes acțiune științifică a universității a fost lansarea, în anul 2014, a unui balon în stratosferă, în urma căreia ne-am ales cu o filmare de sus a orașului (!); acțiunea a durat cinci minute și în urma ei nu am aflat nici măcar date meteo, deci nimic concret, fiind doar o acțiune de imagine (numai echipamentul atașat balonului a costat 3000 de euro).
  • s-au făcut 69 de cursuri, dintre care însă au fost acreditate doar cinci.
  • cei care au beneficiat de acele cursuri neacreditate, au primit doar „o adeverinţă” nu şi un certificat de calificare.
  • în trei ani, au fost la aceste cursuri un număr insignifiant de 301 cursanţi.
  • în trei ani, au fost organizate, potrivit conducerii, 14 evenimente ştiinţifice şi 26 de evenimente culturale, dintre care la marea majoritate, universitatea a contribuit cu punerea la dispoziţia altora a unor spaţii!
  • laboratorul de robotică şi cel de schimbări climatice, care se intenţionează a fi făcute, trebuie să fie amplasate în liceele din oraş.
  • aproape tot ceea ce face această universitate se poate realiza de către Direcţia Activităţi Social-Culturale şi Patrimoniale din Primărie (mai puţin cursurile, care oricum există pe piaţă).

Reamintesc şi faptul că, acum patru ani, când a fost reînfiinţată această universitate, primarul Dorin Florea a afirmat, în şedinţa de Consiliu Local, că se va finanţa doar doi ani, după care Universitatea Cultural Ştiinţifică va trebui să se autofinanţeze, lucru care nu s-a întâmplat.

Nu pot încheia fără a mai spune că din cele 1,33 de milioane de RON cheltuite cu Universitatea Cultural Ştiinţifică se puteau dota cel puţin 15 laboratoare de fizică, biologie sau chimie din liceele târgumureşene, unde se lucrează cu aparatură şi din anii ’60.

P.S. La ședința Consiliului Local de joi, 29 septembrie, se solicită înființarea a trei noi posturi la Universitatea Cultural Științifică!

Radu Bălaș,

consilier local al municipiului Tîrgu Mureș

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>