Legile din România pot duce și la astfel de aberații, ca aceea enunțată în titlu. Înaintea începerii ședinței CL de ieri, cică a fost AGA a SC ADMINISTRAȚIE ȘI TURISM SRL, o firmă a Primăriei, la care acționar este Consiliul Local și o altă firmă care e tot a Consiliului Local! Am fost singurul consilier local care a votat împotrivă aprobării punctelor de lucru (Hotel Tineret, Club Tineret, Casa de Oaspeți, Academia de Sport, Căsuța din Pădure și Cinema Arta). De ce?
Convingerile mele economico-private (potrivit cărora eu militez pentru intervenția cât mai redusă a statului în economie) mă îndreptățesc să nu fiu de acord ca Primăria să desfășoare activități economice, chiar și sub forma unui SRL. De ce?
Pentru că poate denatura piața liberă sub diverse forme, din pricina faptului că, nefiind silită să facă profit, poate practica prețuri de dumping și duce la falimentarea agenților economici privați pe bune, ceea ce va duce tocmai la o diminuare a încasării taxelor. SRL-ul Primăriei își permite să facă un profit mic sau deloc (ceea ce înseamnă taxe mai puține la stat) și să falimenteze privații (ceea ce înseamnă taxe mai puține la stat), prin concurența neloială.
În cazul în care intră pe pierdere, Consiliul Local poate propune un aport de capital din bani publici (!), ceea ce un SRL de pe aceeași piață liberă nu poate obține (el trebuie să facă eventual un credit la bancă, generator de dobânzi). Din nou, dublă măsură.
Dacă SC ADMINISTRAȚIE ȘI TURISM SRL va intra de tot în gard, atunci Consiliul Local poate pierde unul sau mai multe imobile, pentru stingerea unor potențiale datorii la stat. Ar mai fi și alte motive, dar mă opresc aici.
Consider că Primăria nu trebuie să se ocupe de comerț, alimentație publică sau cazare. Eu aș vinde unele active care nu produc profit, iar banii rezultați ar putea fi investiți în altceva util comunității. Sau s-ar putea schimba destinația unor imobile, astfel încât ele să primească o destinație socială, culturală sau educațională.
Am aflat că nu pot să ies din această A.G.A. pentru că nu consilierii locali sunt membri aici, ci Consiliul Local ca și entitate. Așa încât de acum încolo voi vota împotriva a tot ceea ce ține de acest SRL al Primăriei.
P.S. Dacă am numărat bine, în CL suntem doar 4 antreprenori din totalul de 23 de consilieri locali, așa încât nici nu mă aștept ca aceia care lucrează la stat sau nu obțin venituri de pe piața privată concurențială, să mă înțeleagă.🙂
P.S.1 Despre numele SRL-ului spun doar că are un ușor iz comunist.
Foto: Discoteca Primăriei din Clubul Tineret

Radu Bălaș,

consilier local al municipiului Tîrgu Mureș

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>