La cea mai recentă întâlnire a POL de joi, 11 august, am decis să formulăm câteva întrebări mai sensibile și să aflăm cum văd membri POL abordarea lor. Așadar, toți cei care erau la întâlnire au putut să propună o întrebare, iar la final, toate întrebările le-am supus la vot folosind platforma electronică de vot. S-a votat de vineri dimineața până astăzi, 16 august, când am închis posibilitatea de a vota și am publicat rezultatele scrutinului. Câteva mențiuni:

  1. A fost vorba de o primă consultare internă pe aceste teme, unele din ele foarte sensibile, care nu au fost tranșate încă de societate, iar rezultatul acestei consultări nu se traduce automat prin asumarea lor într-un program politic. Temele încă nu au fost dezbătute, iar discuțiile încep abia de la acest punct.
  2. Programul politic urmează să fie dezbătut în perioada următoare și, pe măsură ce opiniile se vor cristaliza și vor fi incluse în el, la final, el va fi supus unui vot, iar în urma adoptării lui, va fi făcut public.
  3. Am ales totuși să facem publice aceste rezultate ale consultării interne, ca angajament luat în susținerea principiului transparenței în activitate.

Iată mai jos întrebările și răspunsurile date de membri POL, exprimate în procente.


01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12

  1. Marius Radulescu says:

    Daca se desfinteaza BNR-ul ce se pune in loc? Si de ce ar trebui desfintat BNR-ul? Cat despre legalizarea prostitutiei, drogurilor si a parteneriatelor civile a persoanelor de acelasi sex nu contravine cumva cu legea moralitati, una din legile pe care ar trebui sa se cladeasaca o societate sanatoasa?

    • Nu-s membru POL dar urmăresc cu mare interes acest partid pe fb. Îmi imaginez că sunt destul de mulți fani libertarieni (marius, vezi logec.ro sau Hayek). Practic, piața posedă mecanismele necesare să se auto ajusteze fără intervenția statutului printr-o bancă centrală.

      Vizavi de legea moralității… care este aceasta? Mulți oameni interpreteaza ceea ce este moral în diferite moduri.

    • Marius, oare nu-i mai imoral sa mintesti si sa furi ca in codru, decat sa iubesti si sa te casatoresti cu cine vrei?

      Apropo BNR! Crezi cumva ca este nevoie de o Banca Centrala, care sa-ti comunice tinte ratate de inflatie, an dupa an, trimestru dupa trimestru? Oare nu-i mai bine sa afli direct din piata inflatia, pentru ca ea, neavand tinte, nu o rateaza niciodata, punand preturile in functie de cerere si de oferta.

      Crezi cumva ca Isarescu sau oricare alt bancher, stie valoarea exacta a dobanzilor, sau pretul exact al leului fata de alte valute? Daca le stie, si daca le poate influenta cursul, cum iti explici leul facut praf, fata toate valutele, cu ocazia hiperinflatiei care a macinat Romania, dupa lovitura de stat? Fara ca Isarescu sa fi putut face altceva decat sa bata din gura. Uitandu-te la salariul pe care il are, datul din gura Isarescian nu este ieftin deloc. De ce am avut nevoie de un bancher central, de-o Banca Centrala, care n-au fost in stare sa prevadavada criza mondiala din 2008? Ba mai mult! „Expertii” institutiei prevedeau crestere economica.

      Amestecul Bancilor Centrale in piata, face mai mult rau decat bine, din moment ce altereaza libera ei functionare. Fara Banci Centrale piata libera s-ar regla singura, curatand-se astfel de rebuturile atat de dragi acestor banci. Pe care ele, incearca sa le tina in viata cu orice pret, prin respiratie artificiala, zic eu. Incurajand astfel specula, nu libera functionare a pietelor de capital. Rebuturile protejate sunt de fapt cauzele principale ale crizelor ciclice.

      De ce mai avem oare crize economice devastatoare si acum, cu Banci Centrale cu tot? Mai exact, crize si mai vartoase, decat cele din timpurile in care bancile in cauza erau inexistente.

      Deci raspunsul la intrebarea ta” ce se pune in loc” ar trebui sa fie: Nimic!!! De ce? Pentru ca piata capitalista este prin definitie libera si bazata pe concurenta. Miscandu-se cel mai bine, doar atunci cand nimeni nu-si baga „coada” intre picioarele ei. Vreau sa te informez, ca eu sunt membru POL, si initiatorul acestei „idei trasnite”; o lume fara Banci Centrale. Pentru ca ma astept la o nou criza mondiala, in curand, la care bancile in in cauza au contribuit sarguincios.

  2. Marius says:

    O data cu legalizarea „drogurilor usoare” mai exact a ierbii, am intra intr-un nou capitol, in care cultura de canepa traditionala ar fi o chestie banala, si extrem de raspandita. Sunt 100% pro Canepa, pro Marijuana, pro libertati si drepturi civile.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>