Împărțirea pe categorii de cheltuieli arată prioritățile

Am descarcat execuția bugetară a primăriei Oradea de pe site-ul ANAF de transparență bugetară.

Am împărțit cheltuielile autorităților locale în trei tipuri de cheltuieli:

  • Cheltuieli Curente, adică salarii, utilități, etc. Executivul nu poate decide dacă să le facă sau nu. Oricine e primar, aceste cheltuieli au loc.
  • Cheltuieli Obligatorii, cum ar fi reparațiile de școli, de străzi. Aceste cheltuieli nu sunt imediate. O serie de legi obligă autoritățile locale să facă aceste cheltuieli. Vezi mai jos articolele din Legea Învățământului.
  • Cheltuieli Facultative, cum ar fi cheltuielile pentru sport, concerte, chiar și construcția de blocuri de locuințe.

Cheltuielile Facultative plus cheltuielile Obligatorii sunt cheltuieli Controlabile. Cheltuielile curente nu sunt controlabile.

Doar cheltuielile Facultative și cheltuielile Obligatorii pot fi subiectul prioritizării. Ca să aflăm prioritățile executivului, trebuie să comparăm cheltuielile Facultative și cheltuielile Obligatorii pentru fiecare categorie de cheltuieli. De exemplu, cheltuielile Obligatorii pentru Învățământul Primar și cheltuielile Obligatorii pentru Iluminat Public și Electificări.

Când punem categoriile în ordinea cheltuielilor controlabile, adică obligatorii sau facultative, aflăm prioritățile. În acest top trebuie să urmărim dacă cheltuielile s-au direcționat către lucruri ce sunt de folos comunității.  Când punem cheltuielile în ordinea mărimii, ordinea în listă e mai puțin relevantă pentru că multe cheltuieli sunt curente, adică trebuie făcute oricum. În acest top trebuie să urmărim dacă cheltuielile sunt potrivite în mărime cu serviciile primite de către cetățeni.

Prioritățile orașului Oradea, adică cheltuielile cele mai importante DUPĂ ce s-au efectual cheltuielile curente: salarii, utilități, benzină, etc.

Cheltuielile în ordinea mărimii pentru primăria Oradea. Observați că ce vedem în top 10 este diferit de „priorități” pentru că aici intră și cheltuielile curente. De exemplu, la spitale generale, mai toate cheltuielile sunt pe salarii, utilități, consumabile.

După cum vedem aici, primăria Oradea a cheltuit peste 30 de milioane de lei pentru sport profesionist și cultură, recreere (de obicei concerte gratuite). Nu același lucru putem spune despre construcții, reparații și investiții capitale în școli și creșe.

Alte detalii

Cheltuiala totală pe 2018 a fost de 970,9 milioane de lei din care 391 milioane de lei pe salarii. Cu alte cuvinte, în urma creșterilor de salarii a PSD, 40% din bugetul primăriei Oradea merge pe salariile instituțiilor statului (inclusiv spitale) care sunt în subordinea orașului. 75,6% din cheltuielile primăriei Oradea sunt cheltuieli curente (salarii, utilități, benzină, etc), 19,9% sunt cheltuieli obligatorii (investiții, îmbunătățirea orașului) și 4,5% sunt cheltuieli facultative, adică cheltuieli pe care orașul ar putea foarte bine să nu le facă. Aceste cheltuieli „inutile” sunt de fapt cam 19% din suma ce rămâne orașului după ce plătește cheltuielile curente.

Observăm de asemenea că școlile și grădinițele par să fie lăsate pe un loc codaș în lista de priorități în dauna sportului profesionist și a concertelor gratuite.

Credem că primarul Ilie Bolojan, cu toate că este cel mai bun primar din țară, ar avea de câștigat dacă ar urmări această execuție bugetară și ar înțelege efectele asupra orașului nostru.

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>