Ar putea să fie și așa / Lehetne ilyen is. (Indianapolis , USA)

Câteva date legate de subiect:
Nr. parcări la bordură în zona centrală (sursă: PMUD): 918
Nr. parcări propuse în parcajul subteran: 415
Valoare totală a investiției: 42 395 860 RON (inclusiv TVA) => € 21.406,69 cu TVA inclus/loc de parcare
Durata de execuție prevăzută în studiul de fezabilitate: 36 luni

În PMUD (Plan de Mobilitate Urbană Durabilă) pag. 397-399 sunt prevăzute două investiții pentru perioada 2019 – 2022 scopul fiind:

„- Reducerea congestiei traficului pe arterele secundare de circulație prin relocarea parcajelor neregulamentare sau amenajate necorespunzător.
– Eliberarea treptată a unor suprafeţe de spaţiu public care să fie reamenajate în scopul creşterii calităţii locuirii (corelat cu dezvoltarea spațiilor cu prioritate pentru pietoni).
– Descurajarea staţionării autovehiculelor în locuri nepermise (pe trotuar/pe prima bandă de circulaţie)”

Cele două investiții menționate sunt parcajul subteran din zona centrală și parkingul din spatele Teatrului Național.

Întrebarea este: De ce începem cu versiunea mai scumpă, proastă, care și durează mult?

Valoarea estimată a investiției este calculată greșit. În primul rând pentru că nu se încadrează în intervalul stabilit în „Managementul spațiilor de parcare, restricționarea accesului și controlul vitezei” de Tom Rye și David Scotney:

„*Spațiu la suprafață, asfaltat, cu canalizare și iluminare – € 3000.
*Spațiu într-o structură de parcare (parcare supraetajată auto) – € 15.000 – € 20.000.
*Spațiu subteran – € 40.000.
*In plus, există o taxă de întreținere și de securitate pentru fiecare spațiu, care poate fi cu ușurință € 150 – € 450 pe an.”

În imaginea anexată se vede costul și durata realizării mai multor parcaje supraetajate din România, costul depășind de multe ori valorile date de Rye și Scotney. Faptul că în cazul Pieței Trandafirilor s-a estimat o sumă atât de mică, în opinia mea se poate explica prin anumite cheltuieli care nu au fost luate în considerare și că parcajul nu a fost proiectat la adâncimea necesară pentru arborii de deasupra. Probabil nu au fost luate în calcul cheltuielile de proiectare și de executare aferente mutării rețelelor edilitare, din care o mare parte au fost puse în operă încă din perioada lui Bernády.

Am făcut calcule (imagine) pentru mai multe variante de parcări care ar putea fi construite în spatele Teatrului Național, valorile de calcul în ceea ce privește prețul au fost cele medii, dar ele se pot reduce semnificativ dacă proiectantul e bun.

De ce parcajul de sub Piața Trandafirilor o idee proastă?

Durata prevăzută de realizare e 36 de luni, perioadă în care mijlocul orașului ar fi un șantier imens. Nu se vor încadra în buget, pentru că bugetul e calculat greșit din start, dar pot apărea și complicații în cazul în care se găsesc vestigii arheologice. În cazul acesta trebuie să așteptăm și să plătim pentru explorarea arheologică, care ar putea să dureze chiar și 3-4 ani.

Trafic: scopul ar fi reducerea traficului din zona centrală, nu atragerea circulației auto chiar în mijlocul centrului.

Nici copaci nu prea vom putea avea. Un arbore are nevoie de pământ adânc de 2*raza coroanei, deci cam 4-5 metri pentru copacii medii.

Deci SF ar trebui să exploreze varianta 1 versus varianta 2. Altfel o să se demonstreze că e mai ok cu parcări decât fără, deci avem nevoie de parcaj subteran. Ceea ce nu este adevărat, din moment ce există alternative.

Tatár Lehel,
Consilier local al municipiului Tîrgu Mureș

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>