Execuția bugetară a Tîrgu Mureșului în 2019 pe scurt

A mai trecut un an, am mai făcut treaba primarului. Prezentăm execuția bugetară a orașului pe 2019. Pentru început, câteva cifre generale: În 2019 primăria Tîrgu Mureș a cheltuit 335 milioane lei din care 103,7 milioane lei au fost doar fondul de salarii a primăriei și a instituțiilor din subordinea sa. 64% din cheltuielile primăriei au fost cheltuieli curente: salarii, utilități, consumabile. Așadar primăria a avut fonduri discreționare doar în valoare de 120 milioane de lei. Cu 120 de milioane de lei primăria a putut stabili priorități: cât investim în școli, cât investim în infrastructură, cât cheltuim pe beneficii „intangibile” cum ar fi concertele gratuite. Ca să ne facem o idee despre priorități putem vedea că suma direcționată către sport, alte servicii culturale și alte servicii din domeniul culturii recreerii și religiei este de 22,99 milioane de lei și e mai mare decât toată suma dedicată investițiilor, construcțiilor și a reparațiilor capitale, care e de 21,6 milioane.

Împărțirea pe categorii de cheltuieli arată prioritățile

Am descarcat execuția bugetară a primăriei Oradea de pe site-ul ANAF de transparență bugetară.

Am împărțit cheltuielile autorităților locale în trei tipuri de cheltuieli:

  • Cheltuieli Curente, adică salarii, utilități, etc. Executivul nu poate decide dacă să le facă sau nu. Oricine e primar, aceste cheltuieli au loc.
  • Cheltuieli Obligatorii, cum ar fi reparațiile de școli, de străzi. Aceste cheltuieli nu sunt imediate. O serie de legi obligă autoritățile locale să facă aceste cheltuieli. Vezi mai jos articolele din Legea Învățământului.
  • Cheltuieli Facultative, cum ar fi cheltuielile pentru sport, concerte, chiar și construcția de blocuri de locuințe.

Cheltuielile Facultative plus cheltuielile Obligatorii sunt cheltuieli Controlabile. Cheltuielile curente nu sunt controlabile.

Doar cheltuielile Facultative și cheltuielile Obligatorii pot fi subiectul prioritizării. Ca să aflăm prioritățile executivului, trebuie să comparăm cheltuielile Facultative și cheltuielile Obligatorii pentru fiecare categorie de cheltuieli. De exemplu, cheltuielile Obligatorii pentru Învățământul Primar și cheltuielile Obligatorii pentru Iluminat Public și Electificări.

Când punem categoriile în ordinea cheltuielilor controlabile, adică obligatorii sau facultative, aflăm prioritățile. În acest top trebuie să urmărim dacă cheltuielile s-au direcționat către lucruri ce sunt de folos comunității.  Când punem cheltuielile în ordinea mărimii, ordinea în listă e mai puțin relevantă pentru că multe cheltuieli sunt curente, adică trebuie făcute oricum. În acest top trebuie să urmărim dacă cheltuielile sunt potrivite în mărime cu serviciile primite de către cetățeni.

Prioritățile orașului Tîrgu Mureș, adică cheltuielile cele mai importante DUPĂ ce s-au efectual cheltuielile curente: salarii, utilități, benzină, etc.

Cheltuielile în ordinea mărimii pentru primăria Tîrgu Mureș. Observați că ce vedem în top 10 este diferit de „priorități” pentru că aici intră și cheltuielile curente. De exemplu, la învățământ preșcolar, mai toate cheltuielile sunt pe salarii, utilități, consumabile.

După cum vedem aici, primăria Tîrgu Mureș a cheltuit peste 22,99 milioane de lei pentru sport profesionist și cultură, recreere (de obicei concerte gratuite). Nu același lucru putem spune despre construcții, reparații și investiții capitale în școli și creșe unde suma este de 8,29 milioane de lei, doar 73,56% din suma alocată în buget.

Concluzie: executivul continuă să nu execute bugetul pentru școli.

După cum am arătat într-o postare anterioară, bugetul din 2019 (adică previziunea, sau cât avea dreptul primăria să cheltuiască) 11,278,694 de lei alocați școlilor pentru reparații, construcții, și investiții. Detalii aici: https://oameniliberi.com/banii-alocati-scolilor-exista/

Din păcate executivul a considerat că poate să cheltuiască doar O PARTE din acești bani după ce a strigat minciuni după minciuni cum că nu au bani suficienți alocați de către Consiliul Local. În final, execuția bugetară pe aceste capitole de  reparații, construcții, și investiții în școli și creșe a fost un penibil 73,56%.

Adrian Mureșan

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>