Compromisul este ajungerea la un fel de drum de mijloc, de obicei nesatisfăcator pe deplin pentru nici una dintre părți. Reconcilierea este conștientizarea unor puncte comune ale ambelor comunități, puncte comune care ne ajuta sa luam decizii satisfăcătoare sută la sută pentru toată lumea. De aceea lansez acest manifest al reconcilerii, un manifest care continua tradiția manifestului toleranței din 2016.

 

Ambele popoare au adus contribuții umanității prin reprezentanții săi in știință si artă. Ambele popoare au rădăcini in tradiția iudeo-creștina a Europei. Ambele popoare au avut momente când contribuția lor la știință si artă a lor a fost pusă in planul secund de lupta pentru a corecta cataclisme politico-militare. In cei peste 20 de ani de activitate, lucrând cu zeci de popoare si toate rasele pământului am înțeles că cea mai mare bogăție este omul. Vreau ca fiecare om din Târgu Mureș, sa-și atingă potențialul maxim.

 

Maxim înseamnă 100%, nu 90% sau 95%. Noi trebuie sa vedem in fiecare târgmureșean un potențial Denes Gabor, Procopiu, Bolyai, Vrânceanu, Neumann Janos, Proca, si așa mai departe. Copiii de azi trebuie să fie cetățenii funcționali de mâine, fie ei instalatori, zidari, agenți de vânzări sau premianți Nobel.

 

Un mediu optim pentru oameni înseamnă pe lângă școli bune, mediu sănătos și sigur, oportunități de carieră, înseamnă și inscripții stradale și formulare în limba maternă, funcționari care să comunice în limba maternă și în general un mediu în care să se simtă că limba și cultura proprie este acceptată și adoptată ca fiind a locului. O consecință directă este o abordare în care statul român pune cetățeanul în primul rând, până când toți cetățenii români vor fi văzuți drept o valoare pentru umanitate iar maghiarii, romii și sașii să ajungă să se mândrească cu originea lor din România.

 

O altă consecință e că putem accepta oamenii care aduc mari contribuții locului și nu ne uităm dacă sunt sau nu ardeleni. Dacă olteanul Boboc lucrează în energie nelimitată, fuziune nucleară în UK, ne-ar supăra pe noi să avem laborator de fizica plasmei și să facă această muncă în Transilvania?

 

Dacă viitorul Gábor Dénes va avea contribuții in compuțatia cuantica in Transilvania, vorbind maghiara sau engleza cu angajații, plimbându-se pe străzi inscripționate bilingv, ne va pasa mai mult ca la noi se fac descoperiri fundamentale sau ce limba vorbește Gábor Dénes când e cu familia și prietenii?

Hai să privim cu curaj in viitor si sa ne imaginam o societate in care împreună punem Târgu Mureșul pe hărțile artei, științei și umanității.

 

A kompromisszum egy olyan középút, amely általában egyik fél számára sem kínál kielégítő megoldásokat. A megbékélés viszont a két közösséget összekötő pontok tudatosítása, azon közös pontoké, amelyek mindannyiunkat hozzásegítenek azon döntések meghozatalához, amelyek 100 százalékig elégítik ki a felek igényeit. Ezért útjára indítom jelen kiáltványt, amely a 2016-os „A tolerancia kiáltványa” hagyományának folytatása.

 

A tudományokban és művészetekben jeleskedő képviselői által mindkét nép hozzájárult az emberiség egyetemes értékeinek gazdagításához. Mindkét nép az európai judeó-keresztény hagyományban gyökerezik. Mindkét nép megélte azokat a pillanatokat, amikor a tudományhoz és művészethez való hozzájárulásuk másodlagossá vált, mert a politikai-katonai kataklizmák utáni újjáépítés sikeréért küzdöttek. A több mint húszéves tevékenységem során, együtt dolgozva több tucatnyi különböző nemzetiségű, és a bolygón megtalálható mindenféle bőrszínű emberrel megértettem, hogy a legnagyobb kincs: az ember. Azt szeretném, ha Marosvásárhelyen minden ember elérné fejlődésének maximumát.

 

A maximum pedig 100 százalékot jelent, nem 90%-ot, és nem 95%-ot. Minden marosvásárhelyiben meg kell látnunk a potenciális Gábor Dénest, Procopiut, Bolyait, Vranceanut, Neumann Jánost, Procat, és így tovább. A ma gyerekeiből lesznek a holnap cselekvő polgárai, legyenek ők szerelők, kőművesek, eladók vagy Nobel-díjasok.

 

A minőségi iskolák, egészséges környezet, és persze a karrierlehetőségek mellett, az ember számára optimális környezetet a kétnyelvű utcai feliratok, a polgár anyanyelvén kiállított okiratok, a polgár anyanyelvén kommunikáló közszolgák is jelentik, azaz, egy olyan általános környezet, ahol érezhető, hogy a polgár saját anyanyelve és kultúrája elfogadott, és a helyi mindennapi élet részét képezi. Ennek egyenesen következménye lehetne a román állam hozzáállásának megváltoztatása, amikor a polgár kerül az első helyre, minden román állampolgárt az emberiség kincsének tekint, a magyarok, szászok, romák pedig megérik, hogy büszkék lehessenek arra, hogy Romániából származnak.

 

 

Egy másik következmény pedig, hogy elfogadjuk azokat az embereket, akik hozzájárulnak a közösségeink gyarapításához, és nem azt nézzük, hogy erdélyiek vagy sem. Ha az oltyeán Boboc nukleáris fúzióval foglalkozik Angilában, megharagudnánk amiatt, ha lenne egy plazmalaborunk, és ezt a munkát nálunk, Erdélyben végezné?

 

Ha a jövőbeli Gábor Dénes Erdélyben járul hozzá a kvantumszámítógép fejlesztéséhez, miközben magyarul vagy angolul beszél az alkalmazottjaival, és kétnyelven feliratozott utcákon sétál, akkor mi érdekel majd jobban minket: hogy Gábor Dénes világraszóló találmányokat alkot nálunk, vagy az, hogy milyen nyelven beszél családja vagy barátai körében?

 

Nézzünk bátran előre a jövőbe, és képzeljünk el egy olyan társadalmat, ahol együtt helyezzük fel Marosvásárhelyt a művészetek, a tudományok és emberiség világtérképére!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>