Executivul primăriei a scos de la naftalină încă un proiect mai vechi pe care ar dori să-l implemeteze. Probabil s-au simțit presați și de către mine, din momentul în care am solicitat planurile clădirii pentru inițierea unui proiect de accesibilizare. Doar de căteva luni am primit planurile clădirii, iar din primele estimări și analize am ajuns la concluzia că problemele funcționale a clădirii sunt mult prea complexe și o simplă accesibilizare nu ar aduce o rezolvare optimă, nici pentru persoanele cu dizabilități și nici pentru aparatul primăriei, pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru și dezvoltarea serviciilor oferite către cetățeni.

Rezolvarea unor probleme funcționale a clădirii Primăriei, precum accesibilizarea este binevenită și necesară. După studierea documentației puse la dispoziția noastră pe site-ul primăriei vedem că abordarea propusă de firma Arhigraf (șef proiect Octavian Lipovan) include mansardarea în volumul podului existent, extinderea, precum și accesibilizarea pentru persoanele cu dizabilități.

Clădirea construită în stil neobrâncovenesc  îsi  pune amprenta pe imaginea orașului, fiind una dintre puținele clădiri din oraș, construite într-un stil arhitectural pur românesc. Având în vedere și faptul că este monument istoric de categoria B, suntem de părere că trebuie evitată orice intervenție majoră.

Credem că ar fi mult mai oportună mutarea funcțiunilor ce țin de relațiile cu publicul într-o altă clădire existentă sau nou construită. În acest fel ar deveni posibilă rezolvarea limitărilor date de spațiul insuficient pentru aceste funcțiuni publice cât și evitarea intervențiilor pe o clădire care face parte din patrimoniul orașului.

Din păcate conducerea din primărie din nou nu se gândește la o soluție prin care să inoveze și să lase ceva în urmă ca o realizare proprie. Din nou se alege metoda de cărpeală la cea ce au construit alții. În 2018 sediul Administrației Locale Tîrgu Mureș ar trebui să funcționeze intr-o clădire nouă, spațioasă și modernizată, unde se pot folosi și metode smart în cea ce privește accesibilizarea pentru toate categoriile de dizabilități.

Proiectul propus mâine în ședința ordinară pentru a fi votat,  este estimat la o sumă fabuloasă de aprox. 7 milioane de euro. O  sumă mult prea mare care ar fi doar risipit pentru o soluție ineficientă. Cu siguranță din 7 milioane de euro se poate face un sediu nou, ultra modernizat,  care ar putea aduce sub același acoperiș toate serviciile aparținând aparatului primăriei, care în prezent se află împrăștiat în mai multe locații. Deasemenea, proiectul se dorește a fi realizat în două etape. În prima etapă este prevăzut mansardarea și amplasarea unui lift în curtea din spate. Acest lift însă nu oferă posibilitatea de a se putea mișca în interiorul clădirii, pentru persoanele cu dizabilități aflate în scaun cu rotile. Extinderea și reorganizarea serviciilor ce țin de relația cu publicul este prevăzut doar în etapa a doua, etapă care din explicațiile primite,  încă depinde de obținerea unor avize, derogări etc…. Din punctul meu de vedere accesibilizarea la acest proiect este doar un joc de imagine și nu prea sunt optimistă în realizarea lui în viitorul apropiat.

 

Györfi Julia

consilier local al municipiului Tirgu Mures

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>