Câtă lume face diferența între bugetul local și impozitele și taxele locale?

Emil Boc, anunță că „La Cluj-Napoca 20% din impozitele și taxele locale sunt investite anual în școli”. Vezi acest link. Această informație este în primul rând concepută ca să manipuleze. Impozitele și taxele locale sunt o parte relativ mică a bugetului local total. De fapt, în anul 2018, impozitele și taxele locale în Cluj au fost un pic peste 20% din bugetul total. Marea contribuție la bugetul local vine din cote defalcate din impozitul pe profit și TVA. Așadar, Boc nu a spus că 20% din bugetul orașului Cluj ci că 20% din 20%, adică 4% din bugetul orașului este investit în școli. Nu-i ghicesc gândurile lui Boc, dar probabil a preferat această formulare cu „20% din impozitele și taxele locale” pentru că sună mai bine și majoritatea oamenilor nu știu ce pondere au impozitele și taxele locale în bugetul total. Ca să rezum, afirmația lui Boc de fapt este „peste 4% din bugetul orașului sunt investite anual în școli”. Așa-i că sună mai puțin impresionant?

Chiar și așa, Boc minte

Ce nu știe Boc e că noi nu ne-am născut ieri (vorba americanului, „I wasn’t born yesterday”) și putem calcula investițiile, reparațiile curente și reparațiile capitale în școli și creșe, așadar chiar mai mult decât suma doar pentru școli. Pe aceste coduri de cheltuieli, primăria Cluj Napoca a cheltuit în 2018 o sumă de 16,39 milioane de lei reprezentând 1,9% din bugetul total de 923 milioane de lei.

Ca să rezumăm, Boc reprezintă o sumă de 4% din bugetul local drept 20% din 20% ca să pară mai mare și să păcălească majoritatea cetățenilor care nu are timp să buchisească ce procent din bugetul local sunt taxele și impozitele locale. Dar chiar și așa, Boc nu a cheltuit 4% ci sub 2% pentru investiții în școli și creșe.

Concluzie: Emil Boc, primarul „fanion” al Clujului e un manipulator mincinos nepriceput. Daca astia sunt cei mai grozavi primari, ce putem zice de alte orase?

 

Axexă:

Suma de 16,39 milioane de lei este suma cheltuielilor sub codurile: investitii (710130), constructii (710101), reparatii capitale (710300) si reparatii curente (200200). Observati ca reparatiile curente nici nu ar fi trebuit sa le socotim, dar am zis sa nu fim foarte exigenti cu Emil Boc, poate o contabila a pus reparatiile capitale la cele curente.

Datele sunt date oficiale ANAF de execuție bugetara, ce pot fi descarcate conform instructiunilor din acest articol, vezi link 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>