Consiliul Local are puține pârghii ca să oblige executivul să facă ceva

Ședința de consiliu local din 27 octombrie 2022 a arătat o scenă tristă: cele două formațiuni ale guvernării locale, PNL și UDMR s-au contrat public în timp ce PSD a fost un fel de consilier juridic.
Pe scurt, PNL a inițiat un HCL pentru continuarea investiției în podul peste Mureș, investiție concretizată până acum printr-un studiu de fezabilitate (SF) făcut în 2015 (adăugat la HCL) și includerea acestui pod în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) . HCL-ul propus ar fi elaborarea unui proiect tehnic de execuție, un pas înainte pentru concretizarea acestui pod. Domnul Sergiu Papuc, PSD, a luat cuvântul și a explicat că inițiativele proiectelor de infrastructură trebuie să vină din partea executivului și CL nu are atribuții în inițierea proiectelor de infrastructură. UDMR prin domnul Kelemen Atilla- Márton a acuzat PNL cum că ar fi „politizat și grăbit” acest proiect. Șapte consilieri au votat pentru, treisprezece consilieri au votat împotrivă sau abținere (același lucru).
Dacă luăm exemplul HCL ului inițiat de colegul nostru Radu Bălaș privind deschiderea curților școlilor, se vede imediat că e foarte greu să forțezi executivul să facă ceva. Mult mai ușor e să interzici executivului să facă ceva. Ce poate fi mai simplu decât deschiderea curților școlilor? Nu costă nimic, curțile deja sunt acolo, dar iată că executivul trecut și cel prezent au venit cu tot felul de chichițe ca să oprească această hotărâre simplă și ieftină. Privind situația prin această lupă, demersul PNL ridică deja semne de întrebare.

Cum poate PNL totuși să forțeze construcția unui pod?

Foarte simplu: prin alocarea de sume la buget doar pentru proiectele pe care le dorește și numai pentru proiectele pe care le dorește, cu un buget care e maxim 10% peste încasările preconizate.
Dacă sună complicat, hai să explic: ce face primarul când NU cheltuiește pe infrastructură? Cheltuiește pe altceva? De ce? Pentru că PNL i-a votat acei bani. Care-s mecanismele?

  • Buget umflat. Nimeni nu pedepsește primarul dacă NU execută o poziție din buget. Așadar, un buget umflat cam cu 50% permite primarului să cheltuiască unde vrea el. Să exemplific: ai venituri în familie de 6000 de lei pe lună. Faci „buget” de 10000 de lei pe lună că așa vrea mușchiul tău. În buget pui 1000 de lei cursuri și sport pentru copii, 4000 de lei ipotecă, mâncare, utilități, 1000 de lei  reparații prin casă, 2000 de lei vodcă și 2000 de lei păcănele. Pe măsură ce intră banii, tu cheltui pe vodcă și păcănele, acolo „execuți” bugetul iar pentru copii și reparații „nu mai sunt bani”.
  • Buget pe prostii. Bugetul la ZOO a crescut (cu votul PNL) de la 4 milioane de lei pe an la 15 milioane de lei pe an. Salariile nu au scăzut iar organigrama (votată de PNL) nu a fost micșorată. Pierderile de la complexul de agrement mureșul nu au fost tăiate, cheltuielile cu CSM și încredințările directe pe cultură și sport nu au încetat.

Dacă PNL dorește proiecte de infrastructură are o pârghie simplă: să accepte un buget realist și focalizat pe investiții. Cu un asemenea buget primarul nu va avea marjă de mișcare ca să cheltuie banii pe altceva. Cum primarul trebuie să arate că „face ceva” va face ce-l lasă consiliul local.

PNL și UDMR au aruncat deja pe apa Mureșului multe poduri și încă o face.

Doar pe primele 9 luni ale anului, PNL a permis primarului UDMR să cheltuie 17 milioane de lei pe concerte gratuite și sport. Pro rata, suma se poate ridica la 22 de milioane până la sfârșitul anului. La zoo, după cum am spus, 10 milioane de lei în plus. Pierderile la „week-end” sunt și ele mult peste 5 milioane de lei pe an. Oragnigrama a rămas la fel de stufoasă, salariile sunt în continuare un procent mare din bugetul orașului. Dacă în loc de gratuitate totală s-ar oferi abonamente universale cu 10-20 de lei pe lună, bugetul ar primi peste 5 milioane de lei pe an. Câteva milioane aici, câteva milioane acolo, și imediat vorbim de bani mulți. Din toate aceste capitole bugetare se pot strânge ușor 40 de milioane de lei pe an, suficient să facem un pod două pe mandat. Sau un pod și câteva parcări supraterane. Sau un pod și un campus școlar și două parcări supraterane.

Cel mai important vot a fost trecut cu vederea și va fi în continuare trecut cu vederea

Cele mai importante voturi ale ședinței din 27 octombrie au fost rectificarea bugetară și aprobarea execuției bugetare. Aici consilierii PNL, UDMR, PMP, Pro-Ro au votat la foc automat cu DA. Eu am votat împotrivă iar colegul meu de partid cu abținere.

PNL să ne arate la votul pentru buget că vrea investiții

Pe scurt, PNL a votat executivului un buget pentru distracție și salarii, iar acum strigă pe facebook ca vrea investiții. PNL are ocazia la votul următorului buget să voteze bani pentru studiu de trafic, proiect și tot ce consideră că e necesar pentru acest pod și să NU voteze alti bani pentru chermeze, dansuri, slujbe la CSM pentru foști consilieri UDMR ajunși antrenori bugetari. Până atunci PNL vrea și cu votul pentru irosirea banului public, și cu sufletu-n rai.

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>