Consilierii locali POL au depus azi un proiect de hotărâre, care se constituie într-un mare prim pas către înverzirea spațiilor betonate/asfaltate ale Tîrgu Mureșului și care a fost realizat în colaborare cu Csongor István Ungvári. Este vorba despre proiectul care vizează plantarea câte unui copac la fiecare trei locuri de parcare aflate la nivelul solului. Sunt vizate atât parcările publice, cât și cele private. Proiectul va trebui să stea în dezbatere publică 30 de zile, iar, dacă nu apar probleme neprevăzute, va fi pus pe ordinea de zi a ședinței ordinare din luna august. Așteptăm cu interes să vedem cum vor vota UDMR, PNL și PSD. 

Suprafața de beton/asfalt dintr-o parcare expusă la soare este direct proporțională cu radiația solară reemisă de această zonă, rezultând temperaturi extrem de mari (căldura urbană), care afectează în mod negativ sănătatea și confortul oamenilor. Într-o zi însorită de vară, temperatura asfaltului expus la soare poate urca la peste 60 de grade Celsius, iar interiorul mașinilor parcate expuse la soare se poate încălzi la fel de mult, rezultând condiții de saună. Corpul uman expus la acest “stres de caldură” poate cauza stare de rău, iar canicula creşte riscul unor probleme de sănătate deja existente.

Umbra de la copacii plantaţi strategic poate reduce semnificativ suprafaţa de beton/asfalt expusă la soare, diminuează temperatura asfaltului chiar şi cu 20-30 de grade Celsius, rezultând o diferenţă a temperaturii aerului cu 10 grade în comparaţie cu zona expusă la soare. Mai mult, copacii filtrează aerul, absorb dioxidul de carbon emis de autoturisme şi reduc concentraţia de praf, inclusiv particulele mici sub 10 microni, care sunt extrem de dăunătoare sănătății.

Copacii plantaţi trebuie să fie specii foioase indigene, cu coroana extinsă, care pot oferi umbră cât mai mare, specii cu toleranţă la seceta şi soare, rezistente la solicitările solurilor compactate (înconjurate de asfalt). De regulă, copacii ar trebui să fie plantaţi pe partea sudică a parcării, pentru a acoperi o suprafaţă de asfalt cât mai mare cu umbră.

În imagini, parcarea unui supermarket acum și după implementarea proiectului.

Proiectul de hotărâre poate fi citit integral mai jos:

 1. Perghel says:

  Vara trece imediat domnilor, si in promisiunile anterioare alegerilor erau alte planuri expuse, nu umbrirea parcarilor…….
  Ce sa faci? Scopul a fost atins, restul nu mai conteaza!

 2. Orbán Orsolya says:

  Cerere

  Către consilierii locali ai Municipiului Tîrgu Mureș

  Subsemnata Orbán Orsolya, domiciliată în Tîrgu-Mureș, doresc să-mi exprim susținerea pentru proiectul de Hotărâre privind plantarea de copaci în parcările publice și private din Municipiul Tîrgu Mureș și aș aprecia dacă ați vota în favoarea aprobării acestui proiect.

  Doresc ca municipiul Tîrgu Mureș să fie un oraș verde, care promovează un mediu urban mai natural, curat și sănătos. Realizarea acestui proiect duce atât la creșterea calității vieții, cât și a aspectului estetic a orașului și în consecință aduce beneficii nu doar oamenilor, dar și a întregului oraș.

  Cu consideratie,
  Orbán Orsolya

 3. Inițiativa lăudabilă. Inițiatorii trebuie sa acționeze ulterior și pt includerea în buget a sumelor necesare plantărilor in parcărilor publice, iar, la eliberarea autorizațiilor de construire, direcția urbanism sa condiționeze emiterea acestora în cazul amenajării de parcări, atât pt instituții publice cât și pt privați, să facă astfel de plantari.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>