Atunci când, în campania electorală, POL vorbea despre susținerea bilingvismului, mulți târgumureșeni erau circumspecți, mai ales cei din rândul comunității maghiare. Chiar va face asta primul partid din Tîrgu Mureș format din români și maghiari? Da. Am dovedit-o deja prin solicitarea traducerii simultane în CL, prin implicarea activă în susținerea Liceului Teologic Romano-Catolic, dar, mai cu seamă, prin inițierea acestui proiect de hotărâre de consiliu de către Radu Bălaș.

Proiectul privind inscripționarea bilingvă (română și maghiară) în unitățile de învățământ din municipiul Tîrgu Mureș a fost inițiat de un român și vine în sprijinul comunității maghiare. Asta înseamnă toleranță și înțelegere, restul sunt doar simple declarații și ipocrizie. Ca atare, în urma adoptării acestui proiect, în ședința ordinară din 18 mai 2017, „se aprobă asigurarea inscripţiilor bilingve (în limbile română şi maghiară) și afișarea bilingvă (în limbile română şi maghiară) a informațiilor de interes public (denumirea sălilor de clasă, laboratoarelor, birourilor, încăperilor etc.) în spațiile interioare ale unităţilor de învăţământ din municipiul Tîrgu Mureş, care au clase cu predare în limbile română şi maghiară.”

Consilierii UDMR au susţinut acest proiect, fapt pentru care le mulţumim, dar, din păcate, unii dintre ei nu s-au putut abţine să nu dezinformeze. Au declarat că problema e rezolvată deja, că există prevederi în acest sens, lucru total neadevărat. Dacă problema era rezolvată, am fi avut inscripţii bilingve în şcoli la această dată.

Dar iată care a fost „rezolvarea UDMR” de până acum (vezi foto). hclm 221Au modificat un articol la o hotărâre privind „mijloacele de publicitate” (!!!) şi au zis că au rezolvat-o. Mai mult, la articolul 2, s-a lăsat totul la cheremul unui funcţionar public, care putea aviza, dacă avea chef. Cum el nu a avut chef, nu avem inscripţii bilingve în şcolile din Tîrgu Mureş. Prin proiectul POL acest lucru nu mai este posibil, iar înscripţiile bilingve pot fi montate liber şi neîngrădit.

POL şi Radu Bălaş mulţumesc pentru sprijin în realizarea acestui proiect de hotărâre Asociaţiei Mişcarea Angajament Civic (CEMO). Proiectul de hotărâre integral, mai jos sau poate fi descărcat de aici.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>