Chiar dacă nu a avut multe puncte pe ordinea de zi, ședința extraordinară a Consiliului Local Tîrgu Mureș, din data de 4 mai 2017, a fost una cu multe subiecte importante.

Vor rezolva proiectele POL situația de la Liceul Teologic Romano-Catolic?

Mai întâi au fost cele trei proiecte de hotărâre inițiate de cei trei consilieri POL și adoptate de CL, privind rezolvarea situației incerte de la Liceul Teologic Romano-Catolic. Aceste proiecte survin ca urmare a întâlnirii de la Ministerul Educației, dar mai ales ca și rezultat al non-acțiunii, acțiunii voit greșite sau acțiunii greșite a Primăriei și a UDMR pe marginea acestui subiect. Membri ai POL au analizat toate documentele adoptate până acum, care se refereau la Liceul Teologic Romano-Catolic, și am ajuns la concluzia că soluția este cea propusă de noi. Pentru că nici Primăria și nici UDMR nu au avut alte proiecte de hotărâre în acest sens, iar situația este presantă prin prisma adoptării rețelei școlare, proiectele POL au fost aprobate. Asta chiar dacă secretarul Primăriei nu a dat viza de legalitate pe aceste proiecte. Mingea este acum în terenul Prefecturii, care are rolul de a superviza din punct de vedere legal proiectele. Dacă și acestea vor fi considerate ilegale, atunci situația va deveni dramatică. Această încurcătură de la LTRC se datorează faptului că la înființarea liceului nu s-au respectat toți pașii. Acum, o grămadă de juriști, avocați și oameni politici își bat capul, de șase luni, să o descâlcească. Dacă a reușit POL, rămâne să vedem.

Cum am votat. Delegații, biserci, parcări, taxe.

În regim de urgență:

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea înființării Liceului Teologic Romano-Catolic, ca unitate cu personalitate juridică, cu sediul în Tîrgu Mureș, str. Mihai Viteazul, nr. 15. PENTRU (Proiectul, inițiat de cei trei consilieri POL, a fost aprobat).

  2. Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea HCL nr. 241 din 29 iulie 2014 pentru aprobarea unor măsuri privind imobilul situat în Municipiul Tîrgu Mureș, str. Mihai Viteazul, nr. 5. PENTRU (Proiectul, inițiat de cei trei consilieri POL, a fost aprobat).

  3. Proiect de hotărâre privind înființarea Comisiei de Analiză și Vrificare pe fondul situației create la Liceul Teologic Romano-Catolic din Tîrgu Mureș. PENTRU (Proiectul, inițiat de cei trei consilieri POL, a fost aprobat).

Ordinea de zi:

1. Proiect de hotărâre privind aprobarea contului de execuție și a situațiilor financiare pe trimestrul IV anul 2016 pentru Unitatea Administrativ Teritorială – Municipiul Tîrgu Mureș. ÎMPOTRIVĂ (deoarece primarul nu a acordat școlilor suma de 1.700.000 de lei hotărâtă de Consiliul Local la rectificarea bugetară din noiembrie)

2. Proiect de hotărâre privind aprobarea contului de execuție pe trimestrul I anul 2017 pentru Unitatea Administrativ Teritorială – Municipiul Tîrgu Mureș. ÎMPOTRIVĂ (deoarece primarul nu a executat bugetul la capitolul Învățământ așa cum ar fi dorit POL).

3. Proiect de hotărâre privind aprobarea alocațiilor bugetare pentru perioada 1 mai – 31 decembrie 2017 pentru asociațiile/fundațiile selecționate în baza Legii nr. 34/1998 cu modificările și completările ulterioare și a H.G. nr.1153/2001 cu modificările și completările ulterioare. PENTRU

4. Proiect de hotărâre privind finanţarea din bugetul local a indemnizaţiei în valută pentru o delegaţie din partea Municipiului și a Consiliului Local Tîrgu Mureş Mureş în vederea deplasării la Szeged / Ungaria, în perioada 18 – 20 mai 2017. ÎMPOTRIVĂ (deoarece POL nu este de acord cu deplasarea pe cheltuială publică la spectacole, chermeze și chefuri).

5. Proiect de hotărâre privind finanţarea din bugetul local a indemnizaţiei în valută pentru o delegaţie din partea Municipiului și a Consiliului Local Tîrgu Mureş în vederea deplasării la Chișinău / Moldova, în perioada 31 mai – 3 iunie 2017. ÎMPOTRIVĂ (deoarece POL nu este de acord cu deplasarea pe cheltuială publică la spectacole, chermeze și chefuri).

6. Proiect de hotărâre privind aprobarea susţinerii financiare ale unor unităţi de cult din municipiul Tîrgu Mureş pe anul 2017, în baza O.G. nr. 82/2001 şi a H.G. nr.1470/2002 republicate. ABȚINERE (la acest proiect am avut un amendament prin care să nu fie alocați bani pentru pictarea bisericilor, ci doar pentru reparații, întreținere și activități sociale. Amendamentul meu nu a fost votat, dar, în cele din urmă, tot proiectul a căzut la vot)

7. Proiect de hotărâre privind modificarea art. 1 al Hotărârii de Consiliu Local nr. 26 din 26 ianuarie 2017 referitoare la trecerea unui teren în suprafaţă de 942 mp din Tîrgu Mureş str. Remetea f.nr., în proprietatea Municipiului Tîrgu Mureş de la Naste Emilia Maria şi Palcu Marius. PENTRU

8. Proiect de hotărâre privind stabilirea modalităţii de delegare a Serviciului public de exploatare şi întreţinere a parcărilor cu plată din Municipiul Tîrgu Mureş. ÎMPOTRIVĂ (varianta aleasă de POL a fost aceea ca parcările să fie administrate de un Serviciu aflat în subordinea Primăriei. Am fost singurii care am dorit asta, iar PNL, UDMR și PSD au ales varianta concesionării. Credem că, astfel, încasările la buget vor fi de circa patru ori mai mici decât în Cluj Napoca sau Oradea, spre exemplu, unde parcările sunt administrate așa cum a propus POL).

9. Proiect de hotărâre privind instituirea unor taxe de ocupare a domeniului public la manifestarea “Zilele Tîrgumureşene” şi alte manifestări organizate în 2017. PENTRU (POL a avut succes cu un amendament, în sensul reducerii taxelor cu 50%, proiectul fiind astfel aprobat).

10. Proiect de hotărâre privind mandatarea reprezentantului A.G.A., să aprobe documentele referitoare la subiectele de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare ale Adunării Generale a Acţionarilor SC Compania Aquaserv SA, din data de 10.05.2017. PENTRU (Am fost propus eu și Bakos Levente de la UDMR, iar în urma votului acesta din urmă a avut sorți de izbândă).

Radu Bălaș,

consilier local al municipiului Tîrgu Mureș

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>