Cea mai mare realizare a ultimilor trei ani a administrației locale târgumureșene este câștigarea proiectelor pentru reformarea din temelii a transportului în comun din Târgu Mureș. A fost un efort convergent al tuturor partidelor politice, al Consiliului Local și al angajaților Primăriei (în special Administraţia Domeniului Public şi Direcţia de Fonduri Europene), care, pe acest subiect, au conlucrat admirabil. POL a avut rolul său și suntem mândri că am deschis ochii administrației încă de la prima sedință AGA a SC Transport Local SA.

Chiar dacă nu a fost deloc mediatizată și chiar dacă pare de domeniul SF, mai ales având în vedere starea actuală a parcului auto, această schimbare se va produce până în 2022. Atunci este termenul de finalizare a tuturor proiectelor, și pe străzile din Târgu Mureș vor circula 126 de autobuze noi (47 electrice, 41 diesel și 38 hibrid), vor fi modernizate 140 de stații de autobuz, vor fi amplasate 4 stații de încărcare a autobuzelor electrice, va fi amenajat un nou dispecerat și va fi introdus sistemul de e-ticketing.

De asemenea, în ședința Consiliului Local din 28 noiembrie 2019, a fost votată întreruperea asocierii cu Siletina, urmând ca de la 1 ianuarie 2020 SC Transport Local SA să fie unicul operator de transport în comun.

În cele ce urmează vă prezentăm detalii despre fiecare dintre proiecte, care au fost declarate câștigătoare, toate aflate în diferite faze ale implementării (caiet de sarcini, licitație).

47 de autobuze electrice, finanțate prin program guvernamental din fonduri europene (POR)

Proiectul 1

Vor fi achiziţionate un număr de 32 autobuze electrice cu lungimea de aproximativ 12 m, însoţite de 10 staţii de încărcare rapidă şi 32 staţii de încărcare lentă. Autobuzele electrice vor circula pe: ruta 12 (3 autobuze electrice), ruta 20 (3 autobuze electrice), ruta 18 (5 autobuze electrice), ruta 17 (5 autobuze electrice), ruta 23 (5 autobuze electrice), ruta 4 (11 autobuze electrice). Autobuzele electrice vor fi de tip solo (nearticulate), cu planșeu jos (podea integral coborâtă), facilități pentru accesul nelimitat al persoanelor cu mobilitate redusă, fără etaj, caroserie CE, echipate tehnic pentru operarea în relief predominant deluros.

Valoarea totală a proiectului este de 247.284.402,87 lei.

Titularul proiectului: Parteneriatul format dintre Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în calitate de lider de parteneriat, şi Municipiul Târgu Mureş.

Perioada de implementare: 1 ianuarie 2019 -31 decembrie 2022. (licitaţia este în derulare)

Proiectul 2

Pentru Municipiul Târgu Mureș vor fi achiziţionate un număr de 15 autobuze electrice cu lungimea de aproximativ 10 m, însoţite de 5 staţii de încărcare rapidă şi 15 staţii de încărcare lentă. Autobuzele electrice vor circula pe rutele 10 (4 autobuze), 30 (7 autobuze) și 43 (4 autobuze). Autobuzele electrice vor fi de tip solo (nearticulate), cu planșeu jos (podea integral coborâtă), facilități pentru accesul nelimitat al persoanelor cu mobilitate redusă (rampă-kneeling), fără etaj, caroserie CE, destinate transportului urban de călători.

Valoarea totală a proiectului este de 167.227.763,88 lei.

Titularul proiectului: Parteneriatul format dintre Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în calitate de lider de parteneriat, şi Municipiul Târgu Mureş.

Perioada de implementare: 1 ianuarie 2019 -31 decembrie 2022. (licitaţia este în derulare)

38 de autobuze hibrid, finanțate prin proiect local din fonduri europene (Axa prioritară 4)

Prin programul investițional „Achiziționarea de autobuze ecologice care să deserveasca transportul public de călători al Municipiului Târgu Mureș” vor fi cumpărate 38 de autobuse hibrid cu o lungime de aproximativ 12 m.

Valoarea proiectului: 103.427.380,91 lei.

Titularul proiectului: Municipiul Târgu Mureş.

Perioada de implementare: 2020 -2022 (acum se elaborează caietul de sarcini).

41 de autobuze diesel, finanțate de la bugetul local

Prin programul investițional „Achiziționarea de autobuze diesel care să deserveasca transportul public de călători al Municipiului Târgu Mureș” vor fi cumpărate 41 de autobuse diesel cu o lungime de aproximativ 12 m. Sursa de finanţare este din bugetul local, cu accesarea unui credit bancar.

Valoarea proiectului: 51.000.000 lei.

Titularul proiectului: Municipiul Târgu Mureş.

Perioada de implementare: 2019 -2022 (licitaţia este în derulare).

140 de stații modernizate, e-tiketing, centru de comandă din fonduri europene (POR)

Proiectul „Modernizarea transportului public de călători al Municipiului Tîrgu Mureș” are ca obiectivele specifice eficientizarea transportului public prin reducerea timpilor de călătorie și a consumului de combustibil precum și prin creșterea numărului de utilizatori; modernizarea a 137 de stații de autobuz și 3 capete de linie; crearea unui sistem de e-ticketing, creearea unui centru de comandă și control (dispecerat).

Valoarea totală a proiectului este de 49.437.378,66 lei.

Titularul proiectului: Municipiul Târgu Mureş.

Perioada de implementare: 1 ianuarie 2019 -31 decembrie 2022. (acum se elaborează caietul de sarcini)

4 stații de încărcare pentru autobuze electrice (POR)

Proiectul „Racorduri electrice pentru Stații de încărcare autobuze electrice în Municipiul Târgu Mureș” prevede lucrările energetice necesare racordării la sistemul public de alimentare cu energie electrică a stațiilor de încărcare rapidă și lentă. Acestea vor fi situate la capetele de linii Azomureș, Unirii și Livezeni, respectiv la Autobaza Garaj – SC Transport Local SA de pe strada Bega.

Valoarea totală a proiectului este de 5.201.739,3 lei.

Titularul proiectului: Municipiul Târgu Mureş.

Perioada de implementare: 1 ianuarie 2019 -31 decembrie 2022. (acum se elaborează caietul de sarcini)

În imagine: un autobuz electric cu staţia de încărcare

Radu Bălaş,

consilier local

  1. Felicitari pentru reusita! Dar, totodata trebuie luata in calcul extinderea ariei de acoperire a transportului in comun in localitatile limitrofe. Corunca, Livezeni, Cristesti etc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>