Tîrgu-Mureș, 9 martie 2018

Comunicat de presă

 

POL a luat act de intenția organizațiilor secuiești de a depune o petiție pentru autonomia teritorială și de a organiza un marș la Tîrgu-Mureș cu aproximativ 40.000 de participanți, care vor sărbători Ziua Libertății Secuilor, comemorând eroii martiri Gálffy Mihály, Horváth Károly şi Török János, executaţi în data de 10 martie 1854 la Tîrgu-Mureş, de către autoritățile austriece. În acest context, credem că trebuie să ținem cont și că Tîrgu-Mureș găzduiește Monumentul Secuilor Martiri (în maghiară Székely vértanúk emlékműve), dezvelit în anul 1875, pentru a aduce un modest omagiu revoluționarilor executați în 1854. Inscripția obeliscului: „Szent hely ez óh vándor! Egy nemzet tette e jelt itt leghűbb gyermekei végzetes sírja fölé!” („Sfânt este locul acesta, o călătorule! O națiune a pus aici un semn peste mormântul celor mai fideli copii ai săi!”).

Considerăm că atunci, ca și acum, secuii își doresc același lucru: libertate. Întocmai cum își doreau și sașii sau românii ardeleni, după 1867. Ca formațiune politică pornită de la nivel local, care sprijină orice proces de descentralizare, de aducere a deciziei aproape de cetățean, nu putem să nu observăm că secuii sunt vârful de lance al mișcărilor transilvaniste. Credem că obiectivele ce vizează o corectă regionalizare a României, descentralizarea administrativă, fiscală și autonomia regiunilor, sunt obiective comune, care ne leagă.

Credem de asemenea că avem numai de învățat din modul lor de organizare și din solidaritatea extraordinară de care dau dovadă secuii în fața unei avalanșe de atacuri murdare, venite dinspre o parte a clasei politice românești și a unei largi părți a mass-media. Credem că eforturile lor sunt extrem de necesare pentru ca administrația centrală să-și schimbe atitudinea arogantă și centralistă și să demareze un dialog onest și corect, cu noi, ardelenii.

Din toate aceste motive enumerate mai sus, POL consideră eforturile organizațiilor secuiești un gest de normalitate dorit și așteptat de o bună parte a locuitorilor comunităților din Transilvania.

Dan Sorin Mașca,
Președinte Partidul Oamenilor Liberi

 1. Nick Eustatiu says:

  Iata o atitudine profund antiromanesca. Se stie ca ungurii nu vor autonomie. Nu au vrut autonomie niciodata, ei vor iesirea de sub autoritatea statului roman cu orice pret. POL este un partid antiromanesc.

 2. Bacs Annamaria says:

  Toata stima pentru voi. Dovada ca putem trai impreuna si ca ne putem intelege aspiratiile si dorinta de libertate in aceeasi tara chiar daca sintem diferiti. Cred ca toti vrem sa traim liberi si in buna intelegere. Respect.

 3. Szasz Andrei says:

  Dan Sorin Masca ; O deosebita stima si respect pentru gindirea dumneavoastra clarvazatoare pentru natiuneaROMINA Dinu Trasilvania si SECUIME DON ACEST TINUT AL ROMANIEI.STIMA SI RESPECT.

 4. szabó enikö says:

  corect,D.S.M.avem nevoie de asemenea sustinatori normali.asa se poate realiza pacea si prietenia dintre nationalitati…maghiarii vor sa se simte bine in R. dar pt.acest lucru trebuie sa fie luati in seama…sa li-se garanteze autonomia teritoriala,culturala si personala.

 5. Ioan C. says:

  Dar,totusi pe noi românii de alta orientare decat …UDMR nu ne intreaba nimeni daca vrem sa traim sub ,,alt steag”-eu am trait in Regiunea Mures Autonomama Maghiara si stiu cum se punea problema,asta ca sa nu mai aduc vorba despre ce imi relata bunicul despre …

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>