Romania

CEI BUNI. A JÓK.

Ungaria

Ce am făcut

2016-2020

Cu doar 3 consilieri locali din 23, în Opoziție și fără niciun reprezentant în conducerea Primăriei Târgu Mureș, am reușit mai multe decât am sperat.

Am iniţiat mai multe proiecte de hotărâri decât toţi ceilalţi 20 de consilieri locali la un loc, din UDMR, PNL (ALDE) şi PSD.

POL a avut cei mai performanți consilieri locali din România

Am fost de 80 ori mai eficienţi decât consilierii locali USR din Bucureşti: 15 consilieri, 30 de hotărâri iniţiate (2/consilier), 2 hotărâri de consiliu aprobate (0,13/consilier).

În 95% dintre localitățile din România, consilierii locali nu inițiază nicio hotărâre de consiliu local.

3consilieri locali

52hotărâri de consiliu iniţiate (17,3/consilier)

31de hotărâri de consiliu aprobate (10,3/consilier)

1000+amendamente şi luări de cuvânt

Educație

PREMIERĂ – Datorită proiectului POL, creșele, grădinițele și gimnaziile din Târgu Mureș au primit, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, material didactic. Suma alocată: 1.200.000 de lei.
La presiunile POL, bugetul alocat Educației a crescut cu peste 50 la sută, în ultimii trei ani, de la 18.000.000 de lei la 27.000.000 de lei.
Consilierii POL au inițiat și votat proiectele pentru acordarea burselor pentru elevi, respectiv au inițiat reglementarea gratuității sălilor de clasă pentru after-school.

Transport şi trafic

POL a avut un rol important în cele trei proiecte care vizează achiziţia a 126 de autobuze noi (47 electrice, 41 diesel și 38 hibrid) şi modernizarea a 140 de staţii de autobuz, din fonduri locale şi europene, care au fost demarate şi care au termen de finalizare anul 2022.
Proiectul POL privind iluminarea cu leduri a 30 de treceri de pietoni este în derulare. De asemenea, în Comisia de Circulaţie se analizează propunerea POL de implementare de sensuri unice pe arterele mari cu două benzi, măsură ce duce la fluidizarea circulaţiei.
Consilierii POL au votat toate hotărârile de consiliu local privind infrastructura rutieră, reparaţiile sau investiţiile în drumuri.

Poluare

Singura măsură ecologică concretă adoptată în ultimii patru ani, a fost proiectul POL prin care se prevede ca la fiecare trei locuri de parcare să se planteze un copac. Orice autorizație de construcție se va elibera cu această mențiune. Din păcate, hotărârea se poate aplica doar în cazul parcărilor amenajate din anul 2018 încoace.
POL a mai propus și proiectul “Adoptă un spaţiu verde!”, în virtutea căruia orice agent economic poate amenaja un parc contra reclamă publicitară pe domeniul public.

Sport

Consilierii POL au contribuit decisiv la modificarea Regulamentului proiectelor sportive, care vine în sprijinul tuturor cluburilor private din oraş: 30% avans în momentul semnării contractului şi decontare în 30 de zile.
Consilierii POL au iniţiat proiectul privind deschiderea curţilor şcolilor, dar un „amendament nociv” al celorlalţi consilieri a permis ca doar câteva instituţii de învăţământ să-şi deschidă porţile.
Consilierii POL au militat permanent pentru eliminarea dublei măsuri şi finanţarea tuturor cluburilor după aceleaşi reguli (prin concursuri de proiecte sportive), fără încredinţări directe şi cluburi sportive de stat.

Sport

Social

Timp de doi ani, unul dintre consilierii POL a fost o persoană cu dizabilitate locomotorie. Prin ea am reușit să promovăm și să inițiem îmbunătățirea sprijinului acordat persoanelor în nevoie. Un alt proiect al POL a fost cel referitor la acordarea unui sprijin financiar persoanelor care adoptă copii.
Consilierii POL au fost implicați activ în jurizarea proiectelor sociale depuse de ONG-uri și am fost cureaua de transmisie între acestea și administrația locală. Am susținut toate programele sociale promovate de unitățile de cult din Târgu Mureș.
Am inițiat și hotărârea de consiliu local privind stoparea plății apei meteorice de către cetățeni, dar proiectul a fost respins de majoritatea UDMR, PNL, PSD.

Social

Mediul de afaceri & economie

Consilierii POL s-au luptat mereu pentru ca Primăria să devină un partener onest al oamenilor de afaceri. Din păcate, instituția a rămas cel mai mare „ţepar” economic local, prin neplata la timp a lucrărilor şi acumularea de datorii de peste un an şi în cuantum de 30.000.000 de lei. Totodată, consilierii POL au fost singurii care au protestat la adresa concurenţei neloiale făcută privaţilor de către Primărie, prin restaurante, hotel, cinema şi sere proprii.
Consilierii POL au depus şi proiectul de bugetare participativă, care ar fi permis cetăţenilor să propună şi să voteze proiecte pentru oraş, în valoare de 1.500.000 de euro anual, dar proiectul a fost respins de majoritatea UDMR-PNL-PSD.

mediul de afaceri

Parcări

+ 4.500.000 lei/an la bugetul local – Datorită proiectului POL, parcările au revenit în administrarea orașului, astfel încât încasările vor ajunge la peste 5.000.000 de lei anual. În ultimii 15 ani, când parcările au fost concesionate, se încasau doar 500.000 de lei/an.
Consillierii POL au depus și un proiect pentru negocierea achiziționării terenurilor private din spate la Piața Teatrului și Mureș Mall, în vederea realizării de parcări supraterane pe aceste amplasamente.

Bilingvism

POL a luptat pentru multiculturalitate și pentru ca cele două comunități din Târgu Mureș, română și maghiară, să trăiască în frăție. Consilierii POL au inițiat hotărârile privind indicatoarele stradale bilingve, au militat permanent pentru traducerea simultană a ședințelor Consiliului Local Târgu Mureș, au inițiat mai multe hotărâri care vizau rezolvarea situației tensionate de la Liceul Teologic Romano-Catolic. Consilierii POL au inițiat atribuirea numelui unei personalități maghiare pentru Școala Generală Nr. 7 (singura care nu are un nume), demers care este în derulare, precum şi schimbarea numelui străzii Rovinari în Ady Endre.

Transparenţă

PREMIERĂ – Toate contractele şi facturile Primăriei sunt publicate pe site-ul instituţiei, datorită unui proiect al consilierilor locali POL. De asemenea, am reuşit, în premieră, să transmitem live toate şedinţele Consiliului local Târgu Mureş şi să determinăm Primăria să facă acelaşi lucru. Zeci de mii de târgumureşeni au putut afla ceea ce se dezbate în forul legislativ al urbei.

Cultură, istorie şi turism

Consilierii POL au reușit să modifice Regulamentul proiectelor culturale, astfel încât și arta stradală să fie finanțabilă. Așa au apărut, în ultimii ani, câteva lucrări inedite în spațiul public, precum pictura „cu urs” din Cartierul Unirii sau banca mozaicată din Piaţa Teatrului.
Consilierii POL au fost implicați activ în jurizarea tuturor proiectelor culturale, precum și în jurizarea concursurilor pentru amenajarea statuilor Școala Ardeleană și Bethlen Gábor.
Consilierii POL au elaborat hotărârea care a fost aprobată și se referă la reabilitarea monumentelor istorice din Strada Margaretelor.
Data de 29 aprilie a devenit Ziua Urbei tot grație unui proiect al consilierilor POL, aniversând-se ziua din anul 1616 de când orașul se numește Tîrgu Mureș/Marosvásárhely. De Ziua Urbei au loc evenimente exclusiv științifice și educaționale, pentru ca elevii să cunoască mai bine istoria orașului.
Consilierii POL au inițiat și concursul de proiecte pentru amplasarea de semne-simbol la intrarea în oraș, la care au participat zeci de artiști din toată țara. Aceste semne-simbol urmează a fi amplasate. Tot consilierii POL au elaborat hotărârile care au fost aprobate de Consiliul Local și se referă la indicatoarele turistice și brandul turistic al orașului, care sunt în implementare.

Sănătate

Primăria Târgu Mureș nu are în subordine niciun spital, ci doar cabinete școlare, pentru dotarea cărora POL s-a luptat acerb și a reușit să impuna finanțarea lor. În virtutea strategiei de “oraș medical”, consilierii POL au depus proiectul de dotare al instituțiilor de învățământ cu defibrilatoare, care le-ar fi transformat în centre de prim-ajutor, dar proiectul a fost respins de majoritatea UDMR-PNL-PSD.

Relații externe

99 % dintre delegaţiile în străinătate din ultimii patru ani au fost la chefuri şi chermeze în oraşele înfrăţite, fără ca Târgu Mureş să beneficieze de ceva concret în urma lor. Din acest motiv, consilierii POL au votat întotdeauna împotriva acestor deplasări şi distracţii pe bani publici. De asemenea, am fost singurii care nu am votat Memorandumul cu sud-coreeanul Man Hee Lee, un sectant periculos, care a pozat în apărător pentru pace. Timpul ne-a dat dreptate, în timpul epidemiei de coronavirus, Lee fiind cercetat de statul său pentru îmbolnăvirea premeditată a mii de oameni.

Relatii Externe

POL
POL
Romania

CEI BUNI. A JÓK.

Ungaria