Acesta este primul document politic din istoria modernă a orașului, care îndeamnă la toleranță interetnică. Niciun partid politic din Tîrgu Mureș nu a emis vreodată un asemenea document oficial. POL scrie istorie și din acest punct de vedere. Suntem siguri că timpul ne va da dreptate.


Noi, românii şi maghiarii membri ai Partidului Oamenilor Liberi-Tîrgu Mureş, am adoptat astăzi, 7 martie 2016,

Manifestul Toleranţei

Considerăm că acesta este „momentul zero”, de la care cu toţii, tîrgumureşeni de toate vârstele, trebuie să încetăm orice neînţelegeri interetnice. Tîrgu Mureşul este, de fapt, oraşul a două majorităţi, română şi maghiară, cărora li se adaugă romi, saşi, evrei şi alte etnii. Aceasta este o bogăţie a noastră, care ne face să ne deosebim de orice alt oraş din România.

Tîrgu Mureş înseamnă români şi maghiari convieţuind împreună, iar Transilvania reprezintă pentru România ceva deosebit, tocmai datorită diversităţii etnice. Ne mândrim că suntem transilvăneni sau tîrgumureşeni, dar, de multe ori, nu conştientizăm că această mixtură etnică se află, de fapt, la baza diferenţelor dintre noi şi celelalte provincii istorice. Fiecare etnie învață lucrurile bune de la cealaltă, creștem, muncim și ne educăm împreună. Și da, deseori ne îndrăgostim și ne căsătorim între noi.

Considerăm că a venit vremea să nu ne mai raportăm la extremiştii din cele două etnii, al căror unic scop este acela de a propovădui doar ceea ce ne separă. Credem că trebuie să ne cunoaştem istoria, dar că nu e normal să facem recurs la momentele tensionate din trecut, pentru că atunci şi prezentul va fi tensionat. Noi, trăitorii de astăzi din Tîrgu Mureş, nu suntem vinovați pentru ce au făcut strămoşii noştri.

Bilingvismul nu mai trebuie transformat în motiv de dispută politică. Partidul Oamenilor Liberi-Tîrgu Mureş va încuraja mereu bilingvismul, pentru că el reprezintă o avuție a orașului în care se rosteşte, zilnic, de mii de ori sintagma “Poftiţi! / Tessék!”. Noi încurajăm păstrarea tradiţiilor şi identităţii culturale ale fiecărui grup etnic din Tîrgu Mureş şi sprijinim schimburile interculturale. Cu cât ne cunoaştem mai bine, cu atât suntem mai toleranţi. De aceea, decretăm azi şi aici:

Tîrgu Mureş, oraş al frăţiei interetnice!