Consilierii din CL Tîrgu-Mureș

radu_balasBălaș Radu Florin

2016 –

20.05.1974, căsătorit, doi copii

Date de contact:
0742159705
[email protected]
Ce am făcut, cum am votat.

Membru în Comisia pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, cultură, sport, agrement şi integrare europeană

Jurnalist de presă scrisă și de radio, între anii 1994 și 2005, s-a remarcat prin investigațiile făcute și prin militantismul pentru toleranță interetnică. La numai 22 de ani, avea intentate patru procese de calomnie (toate câștigate ulterior), de către potentați ai vremii despre a căror afaceri oneroase a făcut dezvăluiri.

A scris peste 3500 de articole în presa locală și centrală, precum și la săptămânalul „Lumea Liberă” din New York, al cărui redactor-şef a fost în anii 2001 şi 2002. Din cele peste 250 de talk-show-uri radio pe care le-a moderat, unul a fost nominalizat la Premiile Clubului Român de Presă, în anul 2004.

În anul 2003, a scris „370 de zile de teroare” (împreună cu Kocsis Francisko), prima carte care prezintă radiografia completă a Holocaustului în judeţul Mureş. Lucrarea a primit premiul pentru Publicistică al Uniunii Scriitorilor Mureş, doi ani mai târziu obţinând un nou premiu al aceleiaşi uniuni pentru cartea „Jurnal de Gardian” (o satiră socio-politică). În anul 2013, împreună cu sora sa, Sorina Bota, a scris cartea illustrată pentru copii “Tîrgu-Mureş – Istorie în tenişi”, astfel încât urbea de pe Mureş a devenit prima despre care există o lucrare de acest tip în România.

În anul 2005, a fondat firma Roger Raval Events, care are ca domenii de activitate comunicarea, PR-ul şi editarea de cărţi. A devenit printre primii consultanţi politici din zonă şi a coordonat nouă campanii electorale pentru mai multe partide, din judeţul Mureş şi din ţară, fiind implicat şi în două campanii prezidenţiale. Spune că “tocmai deoarece am cunoscut partidele din interior, mi-am dat seama că ele nu se pot reforma şi că e nevoie de partide noi”.

A conceput şi scris Albumul “Old Târgu Mureş”, cartea care conţine cele mai multe imagini vechi cu acest oraş (1616-1939) şi care este realizată în trei limbi (engleză, română şi maghiară). După acelaşi model, a realizat Albumele “Old Mureş County”, “Old Romania” şi “Old Bucharest”, care sunt singurele cărţi cu coperte de lemn din România.

Alte job-uri: culegător de fructe la ferme din Ungaria şi cărător de saci la Agrosem (în vacanţele din timpul liceului), muncitor necalificat la Fabrica de Zahăr şi brancardier la Spitalul Judeţean (primele luni după absolvirea liceului), aprozarist la un magazin din Queens – New York (timp de 3 luni, la 26 de ani).

 

Pápai László Zsolt

2018 –

17.04.1974, inginer, trei copii

Date de contact:

0744850711

[email protected]

 Membru în Comisia de studii, prognoze economico-sociale, buget-finanţe şi administrarea domeniului public şi privat al municipiului Tîrgu Mureș

Născut la Tîrgu Mureș, a absolvit școala generală Nicolae Bălcescu în 1988 și a obținut diploma de Bacalaureat la Colegiul Național Al. Papiu Ilarian în 1992. Examenul de licență în specializarea Teoria sistemelor și informatică industrială l-a susținut în anul 1997 la Facultatea de Inginerie a Universității Petru Maior.

Încă din timpul studenției a lucrat ca redactor la revista facultății, tehnoredactor la ziare și reviste locale, reviste școlare, studențești, suport IT, proiectare și implementare rețele de calculatoare, pagini web. După terminarea studiilor a fost tehnoredactor, șef de magazin calculatoare, manager IT iar din 1999 coordonează punctul de lucru zonal al unei multinaționale din domeniul ITC.

De la începutul anilor ‘90 a fost colaborator sau membru activ în diverse organizații neguvernamentale, de la Liga Studenților UPM, MADISZ, Asociația Ziariștilor Maghiari (MURE) până la Liga Pro Europa și Asociația Civitas Nostra, fiind implicat în proiecte sociale, educaționale, de protecția minorităților, de drepturile omului și de mediu.

A absolvit cursurile Colegiului Democrației, dobândind primele informații din domeniul politic. Participă periodic la diverse cursuri de formare personală și profesională organizate în cadrul companiei.

A dobândit experiență în organizarea de festivaluri, cursuri, seminarii, tabere și în traducere simultană făcând parte din staff-ul Festivalului de Film Alternative (primele două ediții), a Universității de vară Bálványos (ultimele desfășurate la Bálványos și primele la Tușnad) ș.a.m.d.

Pe lângă limba maternă (maghiara), utilizează la aproape același nivel limba română, la nivel mediu engleza și pricepe textele scrise în franceză. Posedă permis de conducere categoria B din 1992. Este pasionat de fotografie, modelism feroviar și de activități în natură (schi, ciclism, înot, grădinărit).

În anul 2016 s-a înscris în Partidul Oamenilor Liberi după ce a citit Manifestul Toleranței, în dorința de a contribui la eliminarea votului etnic care domină alegerile locale din Tîrgu Mureș și distruge meritocrația.

A candidat pe lista POL pentru Consiliul Local din dorința de a contribui prin cunoștințele acumulate la bunăstarea comunității, la crearea unui oraș mai curat și mai verde, un oraș unde banul public este cheltuit in mod eficient, transparent, în interesul cetățeanului de rând, prin servicii de calitate. Tatăl a doi bebeluși se lovește zilnic de problemele cu care se confruntă familiile cu copii mici – lipsa accesibilizărilor, trotuare impracticabile, lipsa locurilor la creșă etc. Este întrutotul de acord cu crezul partidului, cum că România este suma localităților bine guvernate și pentru a avea “o țară ca afară” trebuie să aducem bunăstare în fiecare comunitate locală.

julia.gyorfiGyőrfi Júlia

2016 – 2018

2 noiembrie 1967, necăsătorită – persoană cu dizabilitate locomotorie

Date de contact:
0720790334
[email protected]
Ce am făcut, cum am votat.

Membră în Comisia pentru administraţie publică locală, protecţie socială, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi a libertăţilor cetăţeneşti, probleme de minorităţi şi culte

Născută în Târgu-Mureș, tot aici a făcut și școala generală, la Școala generală nr. 17. După șase ani de stat acasă într-o oarecare izolare, și după mai multe încercări nereușite de a se angaja, și-a dat seama că în cazul în care vrea să trăiască o viață normală și independentă, va trebui serios să-și ia viața în propriile mâini. Lucru greu de realizat, avînd în vedere faptul că societatea noastră actuală nu este foarte pregatită pentru a oferi sprijin persoanelor cu dizabilități. Astfel, și-a reânceput studiile la seral la Liceul Bolyai Farkas, apoi la liceul Gheorghe Șincai unde a luat diploma de bacalaureat. În 1996 a fost co-fondatorul mișcării ecumenice internaționale de evangelizare „Fraternitas” în cadrul căreia, pe lîngă rolul de membru, a ocupat și funcția de coordonator internațional. Mottoul mișcării este „Bolnavul să fie apostolul bolnavului, pentru a fi credibil”, iar scopul îl reprezintă integrarea persoanelor cu dizabilități și boli cronice în familie, societate, biserică, pentru a putea ieși din izolare și trăi o viața independentă.
În anul 2000, pentru a putea da un statut juridic mișcării de evanghelizare, a fost co-fondatoarea Asociației HIFA-RO (Hilfe Für Alle = Ajutor pentru Toți), în cadrul căreia ocupă funcția de vicepreședinte. Din grupul țintă fac parte atât persoanele adulte cu dizabilităţi, cât şi bolnavi cronici, copiii şi tinerii proveniţi din medii defavorizate.
Printre job-urile avute se numără: muncitor necalificat, casieră, marochiner, apoi registratoare într-un cabinet medical. Pensionată din anul 2013
La alegerile locale din 2016, voi fi pe lista de candidați la Consiliul Local din partea POL (Partidul Oamenilor Liberi). În calitate de Consilier local, doresc să activez și în cadrul comisiei de specialitate: Comisia pentru administrație publică locală, protecție socială, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor și libertăților cetățenești, probleme minorităti și culte. În cadrul acestei Comisii doresc să promovez cu responsabilitate problematica dizabilității, drepturile omului și egalitatea de șansa. Voi căuta toate modalitățile prin care să putem ușura viața de zi cu zi a persoanelor cu dizabilități. Mă voi lupta să obțin standarde mai ridicate a nivelului de trai, creșterea procentului de angajabilitate în rândul persoanelor cu dizabilități, care să contribuie atât la progresul economic și social al persoanelor cu dizabilități, cât și a altor persoane apartinând grupurilor vulnerabile. Cred cu tărie că trebuie să avem loc în toate acele instituții, unde se iau hotărâri cu privire la viața și problematica noastră, pentru a avea un cuvânt de spus. În Târgu Mureș persoanele cu dizabilități sunt înconjurate cu tot feluri de obstacole care le limitează mobilitatea, neavând acces în spațiile publice, ceea ce face ca dreptul la o viața independentă să fie minimale. Este esențial ca noi, persoanele cu dizabilități să avem acces la educație, cultură, îngrijire medicală, locuri de muncă. Autoritățile Locale sunt guvernate de legislație în acest domeniu, legislație care obligă să acopere toate aceste lipsuri și necesități utilizând fonduri din bugetele locale.
Voi milita ca aceste legi și obligații să fie respectate și îndeplinite, ele nefiind doar niște opțiuni, ci obligații! De asemenea, consider împortantă crearea centrelor comunitare, dezvoltarea și promovarea lor printr-o colaborare eficientă cu ONG-urile.
În toate celelalte domenii, împreună cu colegii mei, vom vota acele proiecte care vor fi îndreptate în folosul comunității. Împreună cu echipa POL, vom depune și vota propuneri de proiecte în beneficiul comunității, care vor servi la bunăstarea tuturor acelor categorii sociale care alcătuiesc comunitatea.
Cred cu tărie ca pot genera o schimbare de mentalitate!

 

MarkHermann Mark Christian

2016 – 2018

13.03.1980, necăsătorit, antreprenor

Date de contact:
0743.365.545
[email protected]

Membru în Comisia de studii, prognoze economico-sociale, buget-finanţe şi administrarea domeniului public şi privat al municipiului Tîrgu Mureș
Membru în Comisia pentru administraţie publică locală, protecţie socială, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi a libertăţilor cetăţeneşti, probleme de minorităţi şi culte

„Ardelean pur sânge”. Provine dintr-o familie mixtă, crescând şi evoluând sub influenţa a trei culturi şi trei limbi diferite: româna, maghiara, germana. Acest avantaj dobândit din familie i-a facilitat dobândirea cu uşurinţă a altor trei limbi: învăţarea unei engleze fluente, a limbii suedeze la un nivel stabil de conversaţie precum şi spaniola la un nivel de bază. Nu a trăit într-un mediu omogen şi nicidecum nu a fost educat în spiritul unor prejudecăţi, din contră: chiar dacă se declară maghiar, de-a lungul anilor a reuşit în primul rând să înţeleagă din perspectiva mediului familial şi comunitar în care a socializat, atât trăsăturile şi valorile, cât şi frustrările popoarelor autohtone din Transilvania, pe care prin provenienţa dintr-o familie mixtă el le reprezintă.
După ce a fost plecat 7 ani, în anul 2008 se reîntoarce în ţară îşi înfiinţează un IMM cu care prestează servicii de consultanţă şi management pe domeniul de securitate şi sănătate în muncă, mediu şi management de calitate, preponderent în construcţiile industriale şi proiecte petrochimice. Practic trăieşte din identificarea unor deficienţe şi găsirea unor soliţii rapide şi eficiente în rezolvarea lor. Abilităţile de comunicare şi experienţa dobândită de-a lungul anilor i-au dat şansa de a lucra exclusiv cu clienţi străini din mediul privat, neavând nicio tangenţă cu banii sectorului public. După ce toate veniturile realizate le-a adus în ţară şi în comunitate, ca plătitor de taxe şi impozite condamnă ferm modul în care de ani de zile se risipesc banii publici. De aceea doreşte cu orice preţ asigurarea transparenţei asupra sumelor plătite de către contribuabili, precum şi eficientizarea cheltuirii acestor bani, care în loc de avantajele unor interese de grup ar trebui să slujească în primul rând binele comunităţii şi calitatea vieţii oamenilor din comunitate. De-a lungul anilor muncit şi a călătorit mult în ţări ca Ungaria, Anglia, Africa de Sud, Austria, Germania, Suedia şi Uruguay, învăţând şi înţelegând multe din sistemul acestor ţări, depsre cum funcţionează bine lucrurile – de la modul de organizare anglo-saxonic pănă la cultura politică a ţărilor scandinave.
Cu statutul său de „dublu-minoritar” (maghiar şi german), consideră că această diversitate – în care trăim în comunitatea noastră tîrgumureşeană atât de unică – este o valoare care nu mai poate fi în continuare subiectul unor dispute politice inutile, ci trebuie valorificată în primul rând. Prin promovarea comunicării interculturale, prin promovarea bilingvismului în mediul cultural, turistic, economic şi antreprenorial, dar în primul rând prin toleranţă şi asumarea multiculturalismului nostru, noi ne putem construi o comunitate mai dezvoltată şi mai echilibrată, un oraş în care să ne simţim bine cu toţii. Singura modalitate de a aduce dezvoltare în Tîrgu Mureş, este să îngropăm această falie diintre comunităţile române şi maghiare. Singura cale de a ieşi din această izolare şi impas economic în care ne-au adus politicienii în ultimele două decenii, este să învăţâm să construim împreună, spre binele celuilalt, în loc să ne tragem în jos în continuare. Aceasta este singura noastră şansă pentru a putea aduce investitori în oraş, pentru a crea noi locuri de muncă şi pentru a asigura acel confort psihic în care fiecare tîrgumureşean – indiferent de etnie – să se poată simţi cu adevărat acasă…
Toleranţă, respect reciproc, rang egal şi dezvoltare pentru Tîrgu Mureş!