În ultimele trei săptămâni, am avut mai multe întâlniri cu directori de gimnazii și licee din Tîrgu Mureș. Am aflat care sunt nevoile acestor instituții de învățământ, dar m-a preocupat, în acest moment, mai cu seamă deschiderea curților școlilor pentru copiii comunității, după orele de curs și în vacanțe.

Se știe că în oraș sunt prea puține spații de joacă pentru școlari (cei aflați la vârsta la care nu se mai dau pe hintă sau tobogan) și că toți părinții sunt preocupați ca puștii să facă mai multă mișcare. Soluția comună pentru aceste probleme este deschiderea curților școlilor, care sunt, de fapt, spații ale orașului, pe care Primăria le are în proprietate și le finanțează, iar școala doar le administrează.

Ca urmare, am avut o întâlnire cu Horațiu Lobonț, directorul adjunct al Direcției Școli din cadrul Primăriei Tîrgu Mureș, și am căzut de acord că trebuie acționat în acestă direcție. Primăria a trimis adresa de mai jos, ieri, 11 iulie 2016, către toate unitățile școlare. E un prim pas și cred că în acest an există premisa pentru deschiderea tuturor curților școlilor din Tîrgu Mureș.

Cum s-a ajuns aici?

Nimeni nu ştie exact. Cert este că, în timp, directorii de şcoli au luat decizia de a închide curţile şcolilor. Interesant este că aceste decizii nu se bazează pe o lege anume, pe o prevedere din vreun regulament. A fost varianta cea mai la îndemână, atunci când au apărut unele probleme (anumite distrugeri punctuale). Adică în loc să se găsească soluţii pentru rezolvarea problemelor, s-a apelat la varianta cea mai simplă: închiderea. Directorii de şcoli au protejat anumite bunuri, dar au văduvit mii de copii de spaţiile de joacă şi sport.

Ce spun directorii care au închis curţile şcolilor?curtea scolii

În principal trei sunt motivele: unele distrugeri (geamuri, coşuri de gunoi, suprafeţe de joc, mobilier sportiv), răspunderea pentru eventuale accidentări şi lipsa pazei.

1. Distrugerile se produc, voit sau nu, oricum. Ne asumăm ca şi comunitate unele daune, iar copiii au spaţii de joacă şi sport sau limităm distrugerile (şi acum se produc daune), iar copiii se joacă printre maşinile din cartiere? Eu optez pentru prima variantă.

2. Personalul din şcoală nu are cum să răspundă pentru eventuale accidentări după orele de curs sau în vacanţe. Cum nu răspunde nici Primăria dacă cineva se accidentează pe terenul de fotbal de la „Week-end”, de exemplu. Aşadar, problema e rezolvabilă, inclusiv şi prin montarea unui indicator de genul „Şcoala nu răspunde pentru eventualele accidentări petrecute în afara orelor de curs!”. Dacă accidentările se produc din cauza amenajărilor (o sârmă ieşită din gard, o poartă neancorată corespunzător etc.), atunci personalul şcolar răspunde oricum, pentru că pune în pericol integritatea copiilor, inclusiv în timpul orelor de curs.

3. Lipsa pazei poate fi sau nu o problemă. În principal, unele dintre şcoli se confruntă cu lipsa paznicilor pe toată durata zilei şi a nopţii (din pricina reducerii personalului din învăţământ). Şi acum există şcoli cu paznici, dar se produc daune. Directorii unor şcoli cred că, după-amiaza sau în vacanţe, accesul în curtea şcolii ar trebui să se facă în urma unei legitimări (cu buletin sau carnet de elev), pentru a avea un oarecare control privind autorii producerii unor eventuale daune. Problemele sunt punctuale de la o şcoală la alta, dar pot fi rezolvate.

Cum rezolvăm?

Acum, cele mai multe curţi ale şcolilor sunt închise. În unele accesul este permis după-masa doar elevilor din acea şcoală, la altele este permis accesul cu fluctuaţii (în funcţie de dorinţa personală a directorului, ceea ce nu e normal). Există şi situaţia în care curtea şcolii este închisă, dar copiii sar gardul şi se joacă (sau cei mai puţin cuminţi produc daune şi consumă alcool) sau, la mica înţelegere cu paznicul, intră în curtea şcolii.

În urma adresei trimise de Primărie, prin Horaţiu Lobonţ, tuturor şcolilor, vor fi identificate problemele punctuale şi soluţionate.

De asemenea, e nevoie de o reglementare clară a Executivului Primăriei, astfel încât accesul în curţi să nu depindă de „cheful” personal al cuiva, fie el şi director de şcoală.

Vă ţin la curent cu evoluţia evenimentelor pe marginea acestui subiect.

Radu Bălaş,

consilier local al municipiului Tîrgu Mureş

  1. Bogdan says:

    Se poate aborda in aceeasi maniera si problema poluarii fonice cauzata de Azomures ? Am vrea sa ne odihnim si noi in casele noastre ca toti cetatenii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>