Plângăcioșii care administrează banul public au început o campanie bezmetică de dezinformare și de pedepsire a școlarilor. Primăria Tîrgu Mureș, prin Horațiu Lobonț (director executiv adjunct direcția școli) și Claudiu Maior încearcă să ne convingă că în urma rectificării votate de UDMR, PNL (de fapt ALDE?) și PSD, au rămas fără bani de reparat școlile. Ba chiar au anunțat cu mândrie oprirea reparațiilor la Colegiul Național Papiu și oprirea reparațiilor unor toalete școlare. Așa o fi? Nu au bani? Hai să ne uităm la cifre. Am inspectat trei tipuri de clasificare economică, și anume: investiții (cod 710130), construcții (cod 710101) și reparații curente (cod 200200). În Tîrgu Mureș și reparațiile capitale în general apar undeva sub aceste trei coduri, dintr-un motiv care ne scapă direcția economică nu folosește codul de reparații capitale (cod 710300), ceea ce nu schimbă datele problemei. În imaginea de mai jos vedeți clasificările funcționale care includ toate tipurile de învățământ, de la creșe până la licee. Pentru fiecare clasificare funcțională și clasificare economică, am găsit în varianta de buget rectificat valoarea alocată. În total, 11,278,694 de lei alocați școlilor pentru reparații, construcții, și investiții. Aici intră și repararea toaletelor și a clădirilor. Datele sunt luate din anexele la bugetul rectificat, vedeți link-ul acesta Anexa 2-1 și acesta acesta, Anexa 2-4.

Bugetul total alocat pentru investiții, construcții și reparații în școli și creșe.

Acum hai să trecem la partea interesantă. Câți din acești bani au fost cheltuiți efectiv în primele șase luni ale anului? Dacă cheltuiala bugetului ar fi constantă pe unitatea de timp, adică dacă s-ar cheltui 1/12 din buget în fiecare lună, atunci ne-am aștepta ca în primele șase luni să se fi cheltuit jumătate din 11,278 milioane de lei, adică undeva pe la 5,600,000 lei, la o execuție bugetară de 50% pe prima jumătate a anului, sau 100% pro-rata, 100% pe unitatea de timp. Asta s-ar întâmpla dacă toți banii ar fi cheltuiți.  Am luat execuția bugetară pe primele șase luni ale lui 2019 de pe site-ul ANAF (link aici), am însumat toate sumele și am obținut valoarea de 4150615,9 lei. Așadar, direcția școli a avut o execuție bugetară pe prima jumătate a anului de 37% în loc de 50% cât ar fi avut dacă cheltuia banii în ritmul normal, necesar atingerii unei execuții bugetare, cheltuială efectivă de 100% la nivelul anului. Execuția bugetară pe perioada analizată, adică procentul de bani care ar fi cheltuit dacă se menține ritmul de  investiții este de doar 73%. Cu alte cuvinte, din tot bugetul alocat pentru școli și creșe primăria a cheltuit doar 37% și a rămas pentru a doua jumătate a anului cu 63% din buget.

Ca să rezumăm: primăria a rămas după prima jumătate a anului cu o sumă de 7,128 milioane de lei pentru școli și creșe (cheltuială mică comparat cu școlile), aproape două treimi din bugetul alocat. Primăria nu a cheltuit banii alocați într-un ritm care să asigure cheltuirea lor completă pâna la sfârșitul anului. În ritmul actual, execuția bugetară pe acest segment va fi cam de 73%.

În postarea de mai jos, Horațiu Lobonț zice că execuția bugetară la Direcția Școli pentru reparații e de 95%, ceea ce e fals, e 37%.

După cum vedeți, Horațiu Lobonț zice ceva și de „acordul cadru” unde cheltuirea este de 100%. Din nou, acest nivel de cheltuială este imposibil, doar pentru licee, sumele pentru contractul cadru reparații curente au fost SUPLIMENTATE la rectificare, de la 4 milioane de lei, la 4,800,000 lei. Doar în imaginea prezentată, sumele pentru trei contracte cadru, sunt 6,9 milioane de lei, niciuna redusă la rectificare, una suplimentată.  Cum bugetul total pentru reparații curente este de 7,9 milioane iar pe primele șase luni ale anului s-au cheltuit cam 3,7 milioane pe reparații curente, Lobonț ar fi trebuit să cheltuie 4,2 milioane de lei într-o lună ca să rămână fără bani. Vedeți imaginea de mai jos, luată din fișierul de buget rectificat.

Ce putem să zicem în acest moment… Plângăcioșii care administrează zecile de milioane de lei în investiții orășenești, nu știu nici să mintă. Probabil se cred în anii 2000, pe vremea lui Năstase, când nu exista acces la informații și oamenii nu erau atenți la banul public. Dragi, fani POL, crede-ți-ne, vremurile s-au schimbat!

Adrian Mureșan, POL buget.

UPDATE

A apărut execuția bugetară până pe luna SEPTEMBRIE 2019. Cheltuielile pe clasificările economice și funcționale analizate sunt 5,84 milioane din totalul de 11,278 milioane disponibile. Asta înseamnă o execuție bugetară de 51.7% pe primele noua luni din an.

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>