Proiectul meu privind bugetarea participativă a fost respins de către consilierii PSD-PNL-UDMR, fără niciun argument, doar pentru că așa au vrut ei. Se pare că a fost „ordin de la partid”, câtă vreme atât în comisii, cât şi în discuţii private, consilierii mi-au spus că este un proiect bun. Dacă s-ar fi aprobat, acest proiect ar fi permis ca cetăţenii din Tîrgu Mureş să poată decidă, în baza unor proiecte şi a unui vot, cum va fi cheltuită anual suma de 6.000.000 de lei. Despre ce înseamnă bugetarea participativă am detaliat în expunerea de motive a proiectului:

Procesul de bugetare participativă este un exercițiu democratic complex, cu beneficii majore pentru comunitate și care este aplicat în numeroase alte orașe din întreaga lume. În România există două exemple de bună practică: Cluj-Napoca, unde, a fost implementată anul trecut, respectiv Oradea, unde bugetarea participativă va fi implementată din anul bugetar 2018.

Bugetarea participativă este un proces prin care ideile şi iniţiativele cetățenilor din Tîrgu Mureș se pot transforma în realitate. Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local. Gândiți-vă la bugetul familiei dumneavoastră și la modul în care vă dobândiți și vă cheltuiți banii. Apoi imaginați-vă o familie de câteva mii de ori mai mare (comunitatea locală în care trăiți și munciți) care are de colectat și de cheltuit o sumă mai mare de bani (bugetul local). Bugetarea participativă este un proces similar, care urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii din oraşul nostru, prin încurajarea cetăţenilor să se implice în definirea priorităţilor şi a obiectivelor de investiţii din bugetul local.” Despre cum s-a desfăşurat anul trecut proiectul similar la Cluj Napoca puteţi afla aici.

Cum am votat la fiecare punct de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din 27 februarie 2018 şi alte explicaţii, puteţi afla mai jos:

1. Proiect de hotărâre privind aprobarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pentru anul 2018 al S.C. Locativ S.A. Tîrgu Mureş. (ÎMPOTRIVĂ, deoarece Locativ este o societate atipică, unde jumătate dintre venituri merg în salarii)

2. Proiect de hotărâre privind aprobarea Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru anul 2018 al S.C.„ADMINISTRATOR IMOBILE şi PIETE” S.R.L. Tîrgu Mureş. (PENTRU)

3. Proiect de hotărâre privind aprobarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pentru anul 2018 al  ADMINISTRAŢIE ŞI TURISM S.R.L. Tîrgu Mureş. (ÎMPOTRIVĂ)

4. Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de Venituri şi Cheltuieli pentru anul 2018 al SC Transport Local SA Tîrgu Mureş. (ABȚINERE, deoarece a fost tergiversată întreruperea asocierii cu Siletina).

5. Proiect de hotărâre privind modificarea Statului de funcţii la „Căminul pentru persoane vârstnice Tîrgu Mureș”- cod serviciu social 8730CR-V-I. (PENTRU)

6. Proiect de hotărâre pentru aprobarea documentaţiei de urbanism „Plan Urbanistic de Detaliu – studiu de amplasament pentru construire locuinţă unifamilială, reglementare accese”, str. Cdin Hagi Stoian fn Iniţiatori: Podari Valeriu – Daniel şi Podari Lucia- Alina. (PENTRU)

7. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru „ Modernizare clădire sediul primăriei prin extindere, amenajare sală de şedinţe şi mansardare birouri în volumul podului existent”. (ABȚINERE)

8.  Proiect de hotărâre privind aprobarea „Listei de priorităţi” pentru anul 2018, în vederea repartizării  spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţe aflate în patrimoniul municipalității. (PENTRU)

9. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici din Studiul de fezabilitate pentru obiectivul „Construire sală de sport la Şcoala Gimnazială „Friederich Schiller” din municipiul Tîrgu Mureş”. (PENTRU)

10. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare strada Măgurei”. (PENTRU)

11. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii ” Expertiză tehnică, DALI, Modernizare strada Păşunii”. (PENTRU)

12. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii ” Modernizare intersecţie giratorie str. Rampei – str. Gh Doja”. (PENTRU)

13. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii ” Modernizare intersecţie giratorie str. Gh Doja – str. Bega – str. Rozmarinului”. (PENTRU)

14. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii ” Modernizare str. Bega”. (PENTRU)

15. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Expertiză tehnică, DALI, Reabilitare trotuare şi carosabil strada Bucegi „. (PENTRU)

16. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii ” Modernizare strada Budiului, tronson între strada Gheorghe Doja şi strada Bega”. (PENTRU)

17. Proiect de hotărâre privind trecerea unui teren în suprafaţă de 108 mp din Tîrgu Mureş în proprietatea Municipiului Tîrgu Mureş de la SC ACTAMEDICA SRL. (PENTRU)

18. Proiect de hotărâre privind trecerea unui teren în suprafaţă de 350 mp din Tîrgu Mureş în proprietatea Municipiului Tîrgu Mureş de la Filimon Bela. (PENTRU)

19. Proiect de hotărâre privind trecerea cotei de ½ din suprafaţa de 115 mp a terenului situat  în  intravilanul  Municipiului Tîrgu Mureş, (str. Nagy Szabo Ferenc), în proprietatea Municipiului Tîrgu Mureş de la Papuc Ovidiu Laurenţiu şi soţia Papuc Teodora. (PENTRU)

20. Proiect de hotărâre privind trecerea unui teren în suprafaţă de 49 mp din Tîrgu Mureş, str. Nagy Szabo Ferenc, în proprietatea Municipiului Tîrgu Mureş de la Papuc Ovidiu Laurenţiu şi soţia Papuc Teodora. (PENTRU)

21. Proiect de hotărâre privind aprobarea schimbului de terenuri dintre dl. Niţu Ioan Marcel  şi Municipiul Tîrgu Mureş şi revocarea art. 4 din Hotărârea nr. 268/30.06.2011. (RETRAS)

22. Proiect de hotărâre privind actualizarea Regulamentului de organizare și funcționare a Serviciului Public de Utilități Municipale. (PENTRU)

23. Proiect de hotărâre privind actualizarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a Serviciului Administrarea Platoului Corneşti din cadrul Serviciului Public de Utilități Municipale. (PENTRU)

24. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Expertiză tehnică, DALI, Reabilitare strada Viile Dealul Mic „. (PENTRU)

25. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Expertiză tehnică, DALI, Reabilitare strada Constantin Dobrogeanu Gherea „. (PENTRU)

26. Proiect de hotărâre privind schimbarea denumiri unei străzi din municipiul Tîrgu Mureș. (str. Sportivilor în str. dr. Czakó József utca) . (AMÂNAT)

27. Proiect de hotărâre privind schimbarea denumirii străzii „30 Decembrie” în strada „Regele Mihai I”. (AMÂNAT)

28. Proiect de hotărâre privind bugetarea participativă la nivelul municipiului Tîrgu Mureș. (PENTRU, proiectul meu, care a fost respins de către PNL-PSD-UDMR)

29. Proiect de hotărâre privind revocarea Hotărârii Consiliului local nr. 156 din 4 mai 2017 privind stabilirea modalităţii de delegare a Serviciului public de exploatare şi întreţinere a parcărilor cu plată din Municipiul Tîrgu Mureş şi abrogarea art. 2 al Hotărârii Consiliului local Tîrgu Mureş nr. 68/2017. (PENTRU, proiectul colegului Hermann Mark Christian, care viza administrarea parcărilor direct de către Primărie și nu prin concesionare către o firmă; proiectul a fost respins)

Radu Bălaș,

consilier local al municipiului Tîrgu Mureș

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>