Cel mai activ consilier local din România

A ocupat funcția de consilier local în Târgu Mureș timp de șase ani (2016-2022), interval în care a inițiat 40 de hotărâri de consiliu local, dintre care 30 au fost aprobate, chiar dacă POL s-a aflat mereu în Opoziție, devenind astfel cel mai prolific consilier local din România. De asemenea, a avut zeci de amendamente și sute de luări de cuvânt în plenul ședințelor și în comisii. Printre hotărârile de consiliu local inițiate de el și care au fost aprobate și duse la îndeplinire, se numără:

  • Readucerea parcărilor la Primărie (acestea erau cesionate unei firme private pentru 500.000 de lei/an, acum se face profit de 5,8 milioane lei/an)
  • Finanțarea anuală de material didactic pentru școli, grădinițe și creșe (minim 2 milioane de lei/an)
  • Deschiderea necondiționată a curților școlilor pentru copii și tineri, în afara orelor de curs.
  • Bugetarea participativă (cetățenii propun și votează proiecte și inițiative prioritare pentru oraș, care sunt finanțate de primărie, în cuantum de 1,8 milioane de lei)
  • Transparența cheltuirii bugetului local (toate contractele sunt acum publice pe site)
  • Desființarea Universității Cultural-Științifice (instituție fără activitate, care consuma 2 milioane de lei/an – coinițiator)
  • Programul „Târgu Mureșul sprijină tinerii” (concurs de proiecte pentru ONG-urile de tineret – coinițiator)
  • Oferirea gratuită a sălilor de curs pentru programul after-school pentru elevii din clasele 0-IV.
  • Revocarea deciziei de realizare a unei parcări subterane în Piața Trandafirilor (care ar fi fost contrară principiilor moderne de trafic și ecologie)
  • Acordarea de sprijin financiar familiilor care adoptă copii
  • Amplasarea de indicatoare turistice
  • Ziua Urbei – 29 aprilie (programe educative și științifice)

O parte dintre hotărârile aprobate nu au fost nici azi duse la îndeplinire de primar, în disprețul legii și al voinței majorității:

  • Realizarea brandului turistic al Târgu Mureșului
  • Amplasarea de semne-simbol la intrările în oraș
  • Construirea unui campus școlar modern
  • Plantarea unui copac la fiecare trei locuri de parcare

Printre proiectele respinse se numără:

  • Dotarea cu defibrilatoare a tuturor școlilor și grădinițelor din oraș
  • Achiziția terenurilor pentru realizarea parcării supraterane din Piața Teatrului.

Detalii și mai concrete pot fi aflate în rapoartele de activitate ale lui Radu Bălaș: 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021.

Antreprenorul

Radu Bălaș a intrat în lumea afacerilor în anul 2005, când a înființat propria firmă. Aici a făcut marketing (politic), design, branding și a fondat oldromania.com, care este marcă înregistrată. A conceput, realizat și comercializat, printre altele, singurele cărți cu coperte de lemn din România: Albumul Old Târgu Mureș (cartea cu cele mai multe imagini vechi despre oraș), Albumul Old Mureș County, Albumul Old Transylvania, Albumul Old Romania, Albumul Old Bucharest. Același brand reunește azi peste 30 de produse.

Scriitorul

În anul 2013 a scris, împreună cu Sorina Bota, cartea ilustrată pentru copii „Târgu Mureș – istorie în teniși”, astfel încât orașul a devenit la acea dată primul din România despre care exista o lucrare de acest tip. În anul 2003 a scris, împreună cu Kocsis Francisko, cartea „370 de zile de teroare”, prima carte care prezintă radiografia completă a Holocaustului în județul Mureș. Cartea se află inclusiv în biblioteca United States Holocaust Memorial Museum din Washington. Lucrarea a primit premiul pentru publicistică al Uniunii Scriitorilor Mureș. În anul 2005 a scris cartea „Jurnal de Gardian”, o satiră socio-politică, care a primit premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor Mureș.

Ziaristul

Jurnalist de presă scrisă și de radio între anii 1994 și 2005, s-a remarcat prin investigațiile făcute și prin militantismul pentru toleranță interetnică. La 22 de ani era deja redactor-șef la un ziar local și avea intentate cinci procese de calomnie, pe care le-a câștigat. A scris peste 3500 de articole în presa locală și centrală (24 ore mureșene, România liberă, Academia Cațavencu, Ziarul de Mureș, Punctul), precum și la săptămânalul „Lumea Liberă” din New York, unde a fost redactor-șef între 2001-2002. A realizat peste 250 de talk-show-uri radio, unul dintre acestea fiind nominalizat la premiile Clubului Român de Presă, în anul 2004.

Scenaristul

A realizat peste 25 de scurtmetraje documentare, dintre care 15 au ca subiect orașul Târgu Mureș. Scurtmetrajele au avut o audiență de peste 1.000.000 de vizualizări pe YouTube și Facebook. Este co-scenarist, împreună cu Andi Gherghe, al unui film de lungmetraj, care va fi lansat în anul 2024. Un alt scenariu de lungmetraj este în faza de pre-producție.

Omul

Radu Bălaș s-a născut în data de 20 mai 1974, este căsătorit de 18 ani cu Monica și are doi băieți, Damian (12 ani) și Amza (10 ani). Este fratele Sorinei Bota, cunoscută jurnalistă și scriitoare, decedată în anul 2013. Părinții săi au fost profesori, iar familia sa este la a patra generație în Târgu Mureș.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>